kako-da-se-zabavite-sa-trogodisnjacima

Kako da se zabavite sa trogodišnjacima?

Sigurno ste primetili koliko su Vam deca zrelija sada kada su napunila tri godine. Mnogo su samostalnija. Više nema potrebe da im pomažete u svakodnevnim radnjama, kao što je hranjenje, odlazak do toaleta, oblačenje. Postala su i društvenija. Traže vršnjake i igru sa decom. Mašta im je još razvijenija i čućete svakojake priče i događaje koji se nikada nisu dogodili. Karakter deteta i buntovnost još više dolaze do izražaja. Često ćete čuti izjave: „Pusti me. Mogu sam/a.“ Zaista, mame i tate, pustite ih. Ovo je pravo vreme kada će mnoge veštine usavršavati. Ukoliko im to ne dozvolite, samo ćete odložiti njihovo prirodno sazrevanje.

Vi ćete se osetiti malo opuštenije. Nećete morati baš toliko da budete fizički prisutni u svakom trenutku. Vaše dete će se često samo zaigrati i neće Vam tražiti da u svakom momentu budete pored njega. Međutim, bliskost morate negovati. Iako imate mnogo posla, izdvojte vreme za svog mališana.

Dete će sada težiti izmišljenim igrama. One kod kojih se samo sedi više neće biti toliko aktivne. Zahtevaće od Vas da se igrate zamišljenih uloga. Na primer, ona će biti princeza, a Vi ćete biti zla kraljica. Dečak će biti policajac, dok ćete Vi biti lopov kojeg juri i kojeg će strpati u zatvor. Možete biti i vatrogasac, doktor, pacijent ili bilo koji omiljeni lik iz crtaća. Ovu vrstu igre iskoristite ukoliko želite nečemu da ih naučite.

Ukoliko je loše vreme, te ne možete izaći napolje, pravi je trenutak za pravljenje šatora u stanu. Napravite svoje malo gnezdo, unesite knjige i čitajte. Dete će Vas sada slušati na drugačiji način. Vaše priče iz detinjstva će mu biti i te kako zanimljive.

Budite kreativni. Dečija pažnja je sada znatno bolja nego pre. Zbog toga će imati strpljenja za seckanje i pravljenje različitih igračaka od papira. Možete koristiti kolaž papir, stare novine, vodene bojice i tempere. Ono će sada usavršiti rukovanje dečijim makazama. Pustite ga. Pravo je vreme da nauči.

Crtanje i bojenje će sada biti konkretnije i usmerenije. Počeće da vodi računa da ne pređe ivice. Neke oblike će znati samo da nacrta. I sada ćete polako moći da pogodite šta je na tom crtežu. To neće biti više samo žvrljotima, iako će još uvek imati njene elemente.

Ukoliko imate mnogo posla, Vaše dete ne mora samo gledati crtaće. Pustite ga da Vam pomogne u kućnim poslovima. Odavno je trebalo da nauči da skloni igračke. Ali, devojčicama će posebno biti interesantno pranje sudova i pravljenje kolača. Pustite ih da aktivno učestvuju. Iznenadićete se koliko su sposobni. Dečacima će biti interesantno da kose travu zajedno sa tatom ili farbaju ogradu. Znam, bićete svi umazani bojom. Ali, priuštite im to zadovoljstvo. Imaće osećaj da su uradili nešto korisno i biće ponosni na sebe. Dajte im do znanja koliko su Vam pomogli (iako će to biti više odmaganje, jer ćete sakupljati haos za njima).

Ukoliko Vaše dete ne ide u vrtić, organizujte druženja sa drugom decom. Sada već uveliko ima osećaj za druge, a u društvu će naučiti mnogo toga. Ponekad će to biti stvar na koju će biti ponosni, a ponekad će to biti i doživljaj nepravde. Ali, to je deo života. Neka se polako navikavaju. Zahtevajte više od svoje dece. Naučite ih da ne može baš uvek sve biti po njihovom. Polako ih upozajte i sa osećajem gubljenja u nekoj igri. Trkajte se.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor