Da li ste ravnodušni prema svom partneru?

Svi mi znamo da brak ne čine samo lepe emocije. Ponekad budemo ljuti na partnera. Iznervira nas neka njegova reč ili ponašanje. Međutim, u kvalitetnom braku ova emocija se javlja povremeno. Ukoliko se javlja skoro svaki dan, obavezno morate ispitati svoju vezu.

Posle brojnih svađa, neuspelih pokušaja, različitosti, kompromisa i ponovljenih grešaka sa Vašim partnerom, čaša se napuni. Nekim osobama se čaša puni brže, drugima sporije. Različiti smo. Zbog toga nas ne povređuju iste stvari, mane, situacije… Kada ta poslednja kap prelije čašu, sebi kažemo: „Dosta je!“ Pre nego što osetimo ravnodušnost prema osobi koju smo voleli, sigurno smo osetili brojne negativne emocije: bes, tugu, razočaranost, povređenost, možda čak i mržnju.

Međutim, svako od nas ima svoju „tačku pucanja“. Tada nas više ništa ne može sastaviti. Osoba koja nas je razočarala do te mere da smo postali ravnodušni, sigurno je prešla dug put, jer to zaista nije lako učiniti.

Mnogo je brakova koji čak i u ovakvim situacijama ostaju zajedno. Partner im postane neko sasvim nebitan. Postane neko ko je, eto tako, prisutan u njihovom životu, iako na njega više ne obraćaju pažnju. Kao neki ukrasni predmet u kući. Možda je poređenje surovo, ali je ova emocija stvarno poslednja stanica.

Ukoliko se nalazite u ovakvom odnosu, zapitajte se zbog čega ste još uvek tu gde jeste. Verovatno se „samo“ plašite nepoznatog, ne volite promene, brinete zbog dece i finansijske situacije. Ako osetite ravnodušnost, sigurno ne ostajete zato što volite svog partnera. Ostajete iz nekog straha. Kako se ova negativna emocija ne bi uvukla u Vaš život, morate da se trudite. Ali, mora se truditi i Vaš partner.

Nemojte dozvoliti popularne „ne pričamo“ dane. Svaki bračni par se povremeno posvađa. Međutim, neki parovi svoje probleme rešavaju tako što ne razgovaraju međusobno. Izbegavaju jedno drugo danima. Ponekad čak i zaborave zbog čega su se posvađali. Ali, ni jedna strana ne popušta. Problemi se talože, a rešenja nema. Kada se nakupi dovoljno, kap preliva čašu.

Nemojte biti „sakupljač“ negativnih emocija i situacija. Ukoliko ste rešili neku situaciju sa partnerom, nemojte je ponovo izvlačiti tokom naredne svađe. Ono što je rešeno, rešeno je. Ukoliko je stalno pominjete, zapitajte se da li Vam odgovara kompromis koji je postignut.

Razgovarajte. Ukoliko poštujete sebe, nećete prećutati ni jednu stvar u braku koja Vam smeta. Trebate samo naučiti adekvatan način da je iznesete. Nema potrebe za optuživanjem, napadanjem, vikom i raspravom. Sve se može reći na, koliko toliko, normalan način.

Oprostite. Nije lako uraditi, kao što je lako reći. Ali, svako od nas može pogrešiti. Ukoliko vidite da je Vašem partneru zaista žao, vratite naoružanje na mesto i oprostite. Naravno, sve zavisi od situacije do situacije i od greške do greške. Nemamo svi isti nivo tolerancije i strpljenja.

Budite zreli. Bračni život nije bajka, koliko god on kvalitetan bio. Potrebno je mnogo truda sa obe strane. Zato, zasucite rukave i ne odustajte jedno od drugog. Naravno, ukoliko je situacija teška, na primer, ukoliko Vas partner maltretira fizički ili psihički, spakujte kofere i idite. Do ravnodušnosti je dug put. Nemojte dozvoliti da Vam život bude izgrađen od ovakvih emocija.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor