da-li-svadja-moze-ojacati-vasu-vezu

Da li svađa može ojačati bračnu vezu?

U svakoj vezi ili braku postoje rasprave, sukobi i svađe koji vode u dva pravca: slabe ili jačaju odnos partnera. Kvalitet braka ili ljubavne veze ne izražava se brojem svađa. Najvažnije je na koji način partneri dolaze do rešenja. Ukoliko imaju zdravu i otvorenu komunikaciju u kojoj jedno drugom govore šta misle i osećaju, ne vređaju, niti ponižavaju, već se, uprkos kritičnom događaju, poštuju – velika je verovatnoća da će bračni odnos samo dobiti na kvalitetu.
Postoji ogromna zabluda da se partneri koji se uopšte ne svađaju vole više i da oni imaju kvalitetniji brak. To ne mora biti tako. Taj prividan odnos može biti posledica ravnodušnosti ili paralelnog vođenja života, bez imalo bliskosti i intimnosti. Partneri su navikli da ne razgovaraju o problemima, već ih rešavaju samostalno ili trpe nezadovoljstvo zarad neke koristi.
Do sukoba dolazi kada jedan ili oba partnera osećaju bilo kakvu vrstu nezadovoljstva, te žele postići promenu koja će im odgovarati. Svako neslaganje može izazvati negativne emocije poput ljutnje, nezadovoljstva, ogorčenja, povređenosti, zabrinutosti… Međutim, ukoliko partneri konstruktivno rešavaju problem i slušaju jedno drugog čak i prilikom svađe, velika je verovatnoća da će doći do kompromisa i razumevanja, a samim tim i do jačanja bračne veze.
Partneri koji imaju „dug staž“ i koji su imali brojnih problema, ali su ih rešili, ne moraju nužno osećati iscrpljenost i nezadovoljstvo u bračnom odnosu. Oni mogu biti i ponosni na sve prepreke koje su prošli zajedno. Na njih ne gledaju negativno, već one predstavljaju njihovu snagu i dokaz da su opstali zajedno čak i onda kada je bilo teško.
Kakav će biti konačan ishod, zavisi od brojnih faktora. Sama ličnost partnera i način na koji posmatraju svet oko sebe su veoma bitni. Jedni će odustati nakon prve prepreke, dok će drugi biti uporni i razgovarati sve dok ne pronađu rešenje koje će odgovarati i jednoj i drugoj strani. Postoje partneri čija je veza obojena negativnim tonom. Svaka rasprava zvuči ironično, sarkastično, podrugljivo ili neprijateljski. U tom slučaju, partneri se ponašaju kao da nemaju zajednički cilj. Jedino čemu oni streme jeste da postignu ono što oni žele, ne uzimajući u obzir partnerove želje i ciljeve. Takav odnos je osuđen na propast i njihove svađe svaki put samo slabe međusobni odnos.
Isto tako, važan je i način na koji partneri doživljavaju svoj odnos. Jedan bračni par svaku svađu posmatra kao trku, a partnera doživljava kao svog protivnika. Nasuprot tome, postoje i bračni parovi kojima nije bitno da budu u pravu ili pobede, već da zajedničkim snagama reše trenutnu prepreku. Oni imaju kapacitet da, povremeno, svoje potrebe i želje stave u drugi plan. Ali, isto tako, znaju da je njihov partner spreman da učini to isto.
Ukoliko želite da očuvate i ojačate svoj odnos, čak i prilikom svađe, morate naučiti da prepoznate glavni problem, saslušate svog partnera, dopustite mu da govori (ne prekidate ga), tražite pozitivne strane i nudite brojna rešenja. Nemojte vikati, već se izražavajte neagresivno. Ukoliko naučite ovakav način komunikacije, Vaš odnos neće trpeti, već se jačati iz dana u dan.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor