Da li ishitreno donosite zaključke?

Mislite da Vas šef mrzi… Kolega ne želi da Vam pomogne… Svi su primetili da ste se pogrešno izrazili… Službenik Vas je pogledao sa visine… Partner Vam nije uzvratio poziv… Prijatelj Vas je slagao… Sigurno ćete pasti na ispitu… Nećete uspeti… Dete nešto krije od Vas…

Sve ove zaključke ste doneli i pre nego što ste sagledali konačan rezultat. Možda ste sve ovo pomislili i pre nego što ste bilo šta pokušali. Ne želite da priznate, ali sve je plod samo Vaše mašte, a najviše nesigurnosti.

Ukoliko istog trena ne dobijete ono što želite, mislite da Vas druga osoba ne voli, mrzi, izbegava, nije zainteresovana za Vas. Takav zaključak donosite na osnovu malo informacija. A ni jedna ne predstavlja činjenično stanje, već samo Vaš negativan stav. Bez obzira koliko Vam takav način razmišljanja škodi, Vi se držite svog ponosa i ne želite ništa da menjate.

Ukoliko ovo činite iz dana u dan, veoma brzo možete postati nezadovoljni svim životnim aspektima. Možete čak i preterati, pa otići u krajnost i postati depresivni. Nećete naići na zadovoljstvo ni u čemu. Ali, ne zato što ono ne postoji, već zato što ste Vi izabrali ovakav put: sumnjate, stalno gledate preko ramena, obraćate pažnju na nebitne informacije…Jednom rečju, postajete paranoični.

Vremenom, počinje da Vam se dešava sve ono što ste prvenstveno i pomislili. Govorite: „Eto, bila sam u pravu! Nikom ne treba verovati!“ I ne slutite da ste sopstvenim ponašanjem doveli do takvih reakcija drugih ljudi. Na primer: zovete partnera na mobilni telefon. Ne javlja Vam se. Odmah pomišljate da nije zainteresovan, da Vas ne voli, da Vas vara i ne želi nikakav kontakt sa Vama. Zbog toga se i sami udaljavate. Odmah ga brišete iz sopstvenog života. On Vas zove posle nekoliko sati. Bio je na važnom sastanku. Nije poneo telefon. Ili bilo šta slično. Vi se ne javljate. Govorite sebi da je on lažov ili osoba na koju ne možete da se oslonite. Brišete ga gumicom.

Posle nekoliko poziva on prestaje da Vas zove. Nije mu jasno šta se dešava, ali pomišlja da ne želite ništa sa njim. Možda je primer smešan, ali prisetite se samo koliko se puta nešto dogodilo samo zbog Vašeg ishitrenog ili pogrešnog zaključka.

Ne odustajte odmah. Ne budite neodlučni. Pa šta ako ćete nekad pogrešiti? Možda i biti povređeni? Život je to. Ne možete se od svega zaštititi. Sačekajte malo pre nego što donesete važnu i negativnu odluku. Ne trčite pred rudu, jer se posle toga možete dugo kajati.

Možda ste temperamentni. I to Vas često dovede u nezgodnu situaciju. Ali, neka Vam to ne bude opravdanje. Svako od nas ima mogućnosti za promenom, ukoliko to stvarno želi. Radite na svojoj nezrelosti. Učite na sopstvenim greškama. Nemojte se čvrsto držati pogrešnih ideala, samo zato što ne date na sebe. Takav način razmišljanja neće škoditi nikom drugom, osim Vama. Vi ste ti koji ćete osetiti posledice. Zato, ne budite dete i polako sa donošenjem odluka.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor