Zašto te još uvek volim?

Kada ste sa nekim dugo u braku, reč ljubav dobija drugačije značenje. To više nisu romantične večere, odlasci u bioskop ili skupa putovanja. To je nešto mnogo više od toga. Poznajete svog partnera. Znate svaku njegovu vrlinu i manu. Osećate da ste voljeni, čak i kad se posvađate.

Međutim, svakodnevnica nas ubija. Tempo je toliko brz da ne uspevamo da provedemo dovoljno vremena sa sopstvenom decom i partnerom. Zbog toga nije na odmet, s’vremena na vreme, pokazati koliko Vam neko znači.

Kada bračni par dođe kod psihoterapeuta, on pronalazi njihove snage, bez obzira na trenutni problem zbog kojeg su se javili. Takav način rada omogućava partnerima da se malo udalje od nezadovoljstva. U tom slučaju, oni imaju više sposobnosti i želje da se suoče sa trenutnim preprekama. Ukoliko ste upali u rutinu i ne pokazujete jedno drugom nežnost kao ranije, pokušajte sa vežbom koja se veoma često primenjuje u psihoterapeutskim ordinacijama:

Sednite sa svojim partnerom. Recite mu da osećate kako ste se u poslednje vreme malo udaljili jedno od drugog. Predložite vežbu koju će svako od vas raditi narednih nedelju dana. Zadatak je da napišete pet razloga zbog kojih još uvek volite svog partnera.

Nemojte zahtevati da partner to uradi odmah. Možda ste Vi imali više vremena da razmislite, jer ste prvi čuli za ovu vežbu. Možda ste skloniji izražavanju osećanja na papiru. Za tačno nedelju dana, ponovo ćete sesti i pročitati jedno drugom šta ste napisali.

Izgovora nema. Sastanak dogovorite unapred. Ukoliko znate da tog dana imate važnih obaveza, zakažite ga za dan kasnije. Oboje učestvujte u dogovoru. U međuvremenu, nemojte pritiskati partnera i pitati ga da li je nešto već napisao. Ova tema je zabranjena sve do dogovorenog sastanka.

Budite svoji. Nemojte pisati diplomski rad. Napišite ono što Vam prvo padne na pamet. Ali, nemojte biti šturi na rečima. Nemojte misliti da je neka rečenica glupa. To su Vaša osećanja i partner će Vas razumeti.

Kada pročitate sopstvene reči i rečenice, može Vam izgledati smešno ili nevažno. Ali, nemojte ništa brisati. Kada ih pročitate partneru, shvatićete koliko njemu znače. U njemu/njoj će se probuditi snažne emocije. Ove rečenice možda nije čuo/čula godinama. Iako mi to sve znamo, potrebno je, s’vremena na vreme da nam ih neko kaže ili pokaže. Tek tada dobijaju na značaju.

Ukoliko se raznežite, pa zaplačete, nemojte se stideti. Možda je jedna strana već pomislila da je kraj, a zapravo nije. Ovaj način komunikacije će Vam dati novu snagu za suočavanje sa različitim preprekama i problemima. Otvoriće Vas za iskren razgovor koji je odavno trebao da se dogodi.

Pokušajte. Zaista nemate šta da izgubite. Ne očekujte čuda ukoliko imate ozbiljnih problema u braku. Ali, dovoljno je i to što pokušavate da rešite problem na ovaj način, zar ne? Nemojte stati kod ove vežbe. Skupite hrabrost i razgovarajte o aktuelnim problemima.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor