Da li Vaše dete ima svojih tajni?

Naravno da ima! Više nego što mislite! I ništa ne možete da uradite po tom pitanju, iako biste voleli da znate svaku njihovu misao, izgovorenu rečenicu i iskustvo. Međutim, koliko pravo zaista polažemo na dečije tajne? Da li ste ih Vi imali? Da li ste krili nešto od roditelja? Samo se setite! Jedini način da znate SVE o sopstvenoj deci jeste da ih držite podalje od bilo kakvog iskustva. A to je, složićete se, krajnje nemoguće. Ali, ukoliko niste zakasnili postoji nešto što će Vam pomoći da ih zaštitite.

Dok su bila mala, sigurno ste često izgovarali ove rečenice: „Ne sada, srećo! Mama je zauzeta!“ Vodili ste krajnje nebitan razgovor sa svojom prijateljicom, a Vaše dete je pokušavalo nešto da Vam saopšti. U tome je bilo poprilično uporno. Ali, Vi ste bili još uporniji, jer ste želeli da ih naučite da nije pristojno i kulturno prekidati odrasle dok razgovaraju. Ukoliko ste ih upitali šta su želeli da Vam kažu čim ste završili ono što ste imali, to je u redu. Ukoliko ste im svaki put dali do znanja da Vam je važno ono o čemu razmišljaju, učinili ste pravu stvar.

Međutim, ukoliko se niste posvetili njihovim malim, nebitnim idejama i mislima, Vaše dete je verovatno odustalo od toga da sa Vama podeli sve! A to je ono što je ključno! Ne možete da zaštitite svoje dete od svega. Ali, možete da izgradite zdrav i blizak odnos u kojem će dete želeti da Vam ispriča ono što mu se dogodilo. Kao roditelj, procenićete koliko je nešto ozbiljno samo na osnovu malog broja informacija, izraza lica i boje glasa Vašeg deteta. A to je sve što Vam je potrebno.

Vaše dete će početi sa pričom o tajnama već oko treće godine. Ukoliko ga nešto pitate, može Vam odgovoriti: „To je moja tajna. Neću ti reći.“ Iako ono još ne shvata pravo značenje onoga što je izgovorilo, krenite sa objašnjavanjem. Budite strpljivi i uporni. Objasnite detetu da postoje dobre i loše tajne. Dobre su one koje uključuju lepe događaje i osećanja. Na primer, kada nekome pripremamo iznenađenje za rođendan, pa ne želimo da mu kažemo šta smo mu lepo kupili. Loše tajne su one koje mogu da povrede nas ili bilo koju drugu osobu. Loše tajne su one koje u sebi imaju bilo kakvu opasnost. Na primer, loša tajna je kada se stariji brat dohvati šibica i igra se sa njima u stanu. Postoji velika opasnost od izazivanja požara. Naučite dete da Vam saopšti situacije za koje proceni da su opasne.

Mnogo više tajni će imati u pubertetu i odraslom dobu. Ali, čak i tada postoji nešto što možete učiniti. Razgovarajte sa njim čak i o neprijatnim temama. Naučite svoju decu da se ne stide od Vas. Neka Vas slobodno pitaju sve o seksu, alkoholu, drogama… Imajte pravila i držite se njih. Ali, ukoliko Vaše dete u nečemu pogreši, pokušajte da ne reagujete preterano burno i pomognete mu da shvati šta je uradilo. Isto tako, važno je da shvatite zbog čega je ono nešto uradilo. Otvorena komunikacija je nezaobilazan deo Vaše svakodnevnice.

Vaše dete ima pravo na svoju privatnost. Mala je granica između zaštite roditelja i zadiranja u dečiju privatnost. Ali, trudite se da što više radite na prevenciji. Dete mora da zna šta je dobro, a šta loše, pre nego što to učini. To ćete mu objasniti pričom, ali i sopstvenim primerom. Ne zaboravite koliko Vaše dete uči od Vas.

Zato, budite tu. Prihvatite da neke stvari dete neće želeti da Vam govori. Za to će imati najbolju drugaricu ili druga. Ali, na vreme ga naučite da sa Vama podeli sve potencijalno opasne situacije u kojima može da se nađe.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor