Da li možete da ignorišete prevaru partnera?

Vaš odnos odavno nije kao pre. Jedva se viđate. Ne znate kada ste se poslednji put zajedno smejali. Ne sećate se kada ste razmenili dodir, poljubac ili zagrljaj. Oboje imate previše posla. Njegova duža ostajanja na poslu su sve češća. Poslovna putovanja isto. Prekida razgovor kada se pojavite. Kada mu zazvoni telefon, odlazi u drugu sobu da razgovara „na miru“. Nemate više zajedničkih tema za razgovor. Hladni ste. Ravnodušni. Ništa Vas više ne vezuje.

Slutite. A kao da već sve odavno znate. Čak i ako na neki način dobijete potvrdu prevare, odlučujete da ćutite. Ne znate šta ćete i kako ćete dalje same. Imate decu. Finansijska situacija je teška. Umesto iskrenog razgovora, birate tišinu. I Vaše nezadovoljstvo i tugu koju ćete gutati iz dana u dan. Mislite da je to samo jedna faza i da će ga proći. Onda će se nekim čudom ponovo zaljubiti u Vas i sve će biti kao pre.

Koga zavaravate? Čega se tačno bojite? Samoće? Promene? Oslonca? Gubitka statusa? Svako ima pravo da vodi život kakav želi. Međutim, da li Vas taj izbor čini srećnom? Da li Vam je lakše da progutate i ćutite o nečemu što već i vrapci na grani znaju? Da li možete da izdržite te poglede i sumnju koja Vas tišti?

Mislite da deca ne znaju da između mame i tate stvari ne štimaju? Mislite da je štetno po njih ukoliko se razvedete? A svakodnevna hladnoća kojoj prisustvuju? Svađe? Nepoštovanje? Odsustvo bilo kakve komunikacije? Šta mislite kakav im uzor pružate? Mislite da će im biti lakše u životu ukoliko se prave da ne vide sve probleme i prepreke? Zar tome želite da ih naučite? Zar želite da budu neiskreni prema sebi i prave se da je sve u redu, kako okolina ne bi imala negativne komentare?

Vi odlučujete kakav ćete život voditi. Međutim, zapitajte se, šta stvarno želite? Zar nemate prava da budete srećni? Zar nemate prava da se prema Vama odnose sa punim poštovanjem? Ukoliko želite da drugi budu iskreni, pre svega morate biti takvi prema sebi. To što se pravite da nešto ne postoji, ne znači da toga nema.

Zahtevajte. Borite se za sebe. Pitajte. Presecite. Budite svoji. Nije lako. Ali, barem znate na čemu ste. Nećete živeti u laži koja će Vas jesti iz dana u dan. Ne budite licemerni prema sebi. Ukoliko Vam ljubav nije važna, već ste u braku iz bilo kog drugog razloga – ostanite. Ali, zapitajte se koliko ste zaista srećni? Da li je to zaista ono što želite?

Pre svega, razgovarajte sa svojim partnerom. Možda ste to trebali učiniti davno. Neki parovi zaista prevaziđu ovu vrstu izdaje. Ali, nisu je prevazišli tako što su se pravili da je nema. Trudili su se. Radili su na svom odnosu. Išli su na bračno savetovanje.

Mnogima je gorak ukus još uvek u ustima. Ali barem nešto čine po tom pitanju. Ne misle da će sve proći samo od sebe. Priznali su da imaju problem. Rade na njemu. Kakav god ishod bio. Da li ste i Vi iskreni prema sebi? I koliko Vam je zaista lakše ukoliko to niste?

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor