Kada poželite da dignete ruke od svega…

Svako od nas, s’vremena na vreme, pomisli da je suviše teško. Shvatamo da se ne pomeramo sa mrtve tačke bez obzira koliko truda uložili. Pokušavamo sve! Ali nam ne ide. Stanje je i dalje nepromenjeno. Takav ishod svakog može izmoriti. Neke ljude pre, neke kasnije. Zavisi koliko nešto želimo.

Kada se nađete u ovakvoj situaciji, probajte da odložite svoju odluku. Najbolje je da se malo udaljite i razmislite o svemu! Možda je zaista vreme da odustanete. Možda Vas čeka nešto drugačije i lepše. A možda Vam treba malo vremena kako biste napunili baterije i krenuli dalje. Kada se malo udaljite, problemu možete pristupiti i na neki novi način, koji još uvek niste isprobali i koji konačno može doneti vidljive rezultate.

Da li ste ikad upoznali ili razgovarali sa uspešnim ljudima koji su postigli mnogo u nekom poslu, sportu, hobiju, emotivnim odnosima? Sigurno jeste. Veoma brzo uviđate da se iza tog uspeha krije mnogo odricanja, žrtve, nespavanja, rada, vežbanja… Ono što je sastavni deo svakog uspeha jeste prethodni neuspeh. Ljudi retko kad nešto postignu iz prvog puta. Ali, ne odustaju. Iz svojih grešaka nauče mnogo toga. I motivisani su da krenu iz početka, iako nije lako i jednostavno. Zbog toga su toliko zadovoljni kada napokon postignu ono što su želeli. Znaju da je put bio trnovit i težak.

Nemojte se kao leptir prebacivati sa cveta na cvet. Razmislite. Šta je ono što stvarno želite? Uzmite papir i olovku. Napišite korake koje je potrebno napraviti kako biste ostvarili željeni cilj. Budite što detaljniji, kako biste otprilike imali predstavu šta Vas na tom putu čeka. Idite lagano, korak po korak. Cilj po cilj. Ali, ne zaboravite da će uvek biti nepredviđenih situacija, prepreka, problema… Spremite se za njih.

U rešavanju određenih prepreka ćete biti izuzetno uspešni. Za neke druge će Vam trebati mnogo više snage i vremena. To ne znači da trebate odustati. To znači da Vam treba novi pristup i još više truda. Zato, ne odustajte tako lako.

Sa druge strane, kada ste iscrpeli sve mogućnosti i više ne uživate u pronalaženju novih načina, mudro je prihvatiti poraz i krenuti dalje. Najgore što može da Vas snađe jeste da tapkate u mestu i slepo se držite nečega što odavno nije tako. Prihvatite svoje mane i krenite dalje. Recite: „Nema veze. Nisam uspeo. Ali, barem sam sve pokušao. Neću ni za čim žaliti. “

Pre nego što odustanete, razmislite zbog čega je to tako. Možda Vam se dešavaju neke druge, dobre ili loše stvari u životu, koje doprinose takvoj odluci. Postavite prava pitanja i budite iskreni prema sebi. Samo u tom slučaju ćete znati da napravite sledeći korak.

Dizanje ruku od svega nikad nije opcija. Možda ćete samo promeniti svoje želje, potrebe, prioritete i interesovanja. Važno je da uvek radite na sebi, bez obzira koliko godina imate. To je ono što nas pokreće i održava aktivnim. Ne odustajte tako lako. Najgore je kada uopšte ne pokušate. U tom slučaju ćete se uvek pitati šta ste mogli postići.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor