Kako Vaše dete reaguje na svađe koje imate sa partnerom?

Porodični život u nekim trenucima može biti zaista naporan: nemate vremena za sebe, ne spavate dovoljno, imate ogromnih finansijskih problema, pokušavate da umirite decu i njihove hirove, a zbog svih postojećih prepreka često se posvađate sa partnerom zbog najmanje moguće sitnice…

Možda ste temperamentni i kada Vam partner nešto kaže u pogrešnom trenutku, Vi počinjete da ključate kao voda u loncu. Tada počinju da sevaju varnice i obična rasprava se pretvara u svađu svetskih razmera. Što je najgore, Vaše dete je prisutno. Međutim, zbog burnih i negativnih emocija uopšte ne možete da se kontrolišete. Svađa se nastavlja i oboje izgovarate reči koje zaista ne mislite.

Hajde da razbijemo jednu veliku predrasudu. Dete ne treba živeti u staklenom zvonu i biti zaštićeno od svih negativnih uticaja. Nije ništa strašno ukoliko s’vremena na vreme čuje malu prepirku između svojih roditelja. Ne brinite, nećete mu odmah upropastiti čitav život. Ali, važno je da te svađe ne budu česte i da one budu konstruktivno rešene. Važno je da dete oseti da se njegovi roditelji vole iako se povremeno ne slože oko određenih stvari. Zato, vodite računa da poštujete svog partnera čak i kada Vas obuzmu negativne emocije. U suprotnom, Vašem detetu možete naneti ozbiljnu štetu.

Deca različito reaguju kada čuju da se njihovi roditelji svađaju. Sve zavisi od uopštene porodične atmosfere i odnosa u njoj, dužine, teme i ozbiljnosti svađe, kao i same ličnosti deteta. Ukoliko su u porodici ozbiljno narušeni odnosi, na primer, porodice alkoholičara, fizičkih i verbalnih zlostavljača u kojima ne postoji nikakva sigurnost, dete počinje da živi život bez oslonca. Ono čitav svet poredi sa svojom porodicom. Smatra da je sasvim normalno da ga drugi tretiraju bez imalo poštovanja. Ono „zna“ da nema na koga da se osloni, te se oslanja samo na sebe i svoje potencijale koje je znatno teže razvijalo kroz svoje detinjstvo. Mnoge veštine i sposobnosti nije ni razvilo, jer nije bilo nikoga da mu ih pokaže.

Ukoliko prisustvuju ozbiljnoj svađi između svojih roditelja, deca mogu da se povuku u svoj svet gde nema vike, podizanja tona, vređanja, nepoštovanja… U tom svetu ih niko ne može povrediti. Međutim, problem je što se kroz čitav život provlače sa strahom od drugih, stidljivi su, povučeni, sa ogromnim nedostatkom samopoštovanja… Njih možete uočiti iz aviona: tihi su, pognute glave, slažu se sa svim što kažete i nemaju svoje mišnjenje ni o čemu.

Isto tako, Vaše dete može odreagovati i burnije na svet koji se ruši. Ono može biti agresivno prema Vama, vršnjacima u vrtiću, vaspitačicama, učiteljima… Često „polude“ i zbog najmanje moguće sitnice, a Vi nemate pojma zbog čega je tako. Razmislite, kakvi odnosi vladaju u Vašoj porodici i da li je agresivnost jedini način rešavanja problema koji ste pokazali svom detetu?

Ukoliko dete odrasta u porodici gde su svakodnevne burne i neprijatne svađe sasvim normalna pojava, ono će svoje potrebe često stavljati u drugi plan. Uvek će prvo razmišljati o željama i potrebama drugih članova porodice. Verujte mi, ovo nije pohvalno! Pogotovo kad je u pitanju samo malo dete! Ono ima svojih želja, potreba, ukusa, radosti, maštanja koje potiskuje. Ukoliko ih i izrazi imaće ogromnog neprijatelja – osećaj krivice. Zbog toga se često mogu osećati i odgovornim za ponašanje svojih roditelja. Recimo, nakon svađe sa partnerom ste izuzetno nervozni. Besni ste, zajapureni i nije Vam do priče. Kada Vas dete pita da li želite da se igrate sa njim, Vi mu drsko odgovarate da sada ne možete. U njegovoj maloj glavici postoje razni scenariji.Jedan od vodećih jeste da je ono odgovorno za to što se njegova mama loše oseća i smatra da je ono uradilo nešto loše.

Zato, budite zreliji i odgovorniji prema sebi, svom partneru i detetu. Niko ne kaže da morate živeti život iz bajke, jer to nikom nije pošlo za rukom. Ali, sva neslaganja sa svojim partnerom naučite da rešavate pravilno. Za početak, što manje ispred dece. Ali, nemojte tu stati. Naučite se samokontroli čak i kada Vas partner iznervira. Otvoreno porazgovarajte o svim aktuelnim problemima i stvorite okruženje koje je zdravo za sve članove porodice.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor