Budite spontani i oslobodite se strahova u vezi

Često ćete čitati ili čuti o različitim trikovima kojima ćete osvojiti i zadržati izabranog partnera. Međutim, sve ove igrice narušavaju Vašu spontanost i iskrenost i konstantno imate utisak da to niste Vi. Bliskost, privrženost i zainteresovanost bi trebale doći same od sebe. Svog partnera ste osvojili onim što predstavljate. Ukoliko budete glumili da ste neko drugi ili na silu radite bilo šta, magija će u potpunosti nestati.

Nemojte se grčevito držati svog partnera i strahovati da ćete ga izgubiti. Ukoliko razmišljate na ovaj način, postoji ogromna verovatnoća da će se to i dogoditi. Vi ćete biti u stalnom grču, nećete moći da uživate ni u jednoj sitnici, a partner će imati osećaj pritiska. Ne možete predvideti šta će se dogoditi za pet ili deset godina. Ali, važno je da uživate u sadašnjosti i oboje svakodnevno ulažete u svoju vezu. To je jedini način koji će Vas održati.

Ne zaboravite da uvek možete naučiti nešto novo o svom partneru, bez obzira koliko dugo se poznajete. Razgovarajte. Pitajte ga o nekoj fazi njegovog detinjstva, smešnom nadimku, ličnom uspehu o kojem nije nikom pričao, doživljajima iz puberteta… Podelite svoje dogodovštine sa njim. Što više delite, veća je mogućnost za stvaranjem i održavanjem neophodne bliskosti.

Nemojte se plašiti da mu pokažete i svoju emotivnu stranu. Mnogi koji se opeku u emotivnoj vezi na bilo koji način, smatraju da će izbeći povređenost ukoliko drže osećanja pod ključem. To što Vi ne pokazujete svoje emocije, ne znači da ih nemate. Zbog toga, ne smanjujete mogućnost da budete povređeni. Ukoliko osoba traži zdravu i stabilnu vezu, takav stav je može i udaljiti. Zato, budite hrabri i pokažite svoju unutrašnjost.

Držite do sebe i zahtevajte od svog partnera da Vas poštuje – u svakom trenutku. Na isti način se i Vi ophodite prema njemu. Otvoreno mu recite šta Vam je važno, šta očekujete, šta ćete tolerisati, a šta ne. I ne odustajte od toga. Neko vreme zaista možete da glumite i pretvarate se, ali dokle ćete moći tako? Da li ćete u tom slučaju biti zadovoljni?

Budite prijatelji. Vaša veza može biti puna strasti, ali ako nema razumevanja, podrške i prijateljstva, nećete daleko dogurati. Kvalitetna veza mora biti potpuna. Svako od Vas će dati svoj doprinos i pružati podršku kada je najpotrebnija.

To što ste u vezi, ne znači da trebate izgubiti svoja interesovanja, hobi i sve one sitnice koje volite i u kojima uživate. Ukoliko svoje JA, stalno menjate u MI, postoji opasnost od gubljenja vlastitog identiteta. Nađite vremena za sebe. Uživajte u svojim navikama, prijateljstvima, poslu… Ukoliko Vas partner zaista voli, prihvatiće Vas onakve kakvi ste. Isto to ćete i Vi učiniti za njega. Nemojte biti posesivni i zabranjivati mu stvari koje voli. To je najbrži put da ga izgubite. Ukoliko imate dobar odnos, naći ćete načina da sve te razlike i uskladite.

Oslobodite se stalnog pritiska. Ukoliko nešto ne funkcioniše, probajte zajedno da pronađete kompromis i rešenje. Nema potrebe da bilo ko od Vas bude nezadovoljan kako bi onaj drugi bio srećan. Povremena popuštanja su sasvim u redu, ali samo ako je druga strana spremna to isto učiniti za Vas. Ne igrajte igrice. Kratkog su veka, jer svako pre ili kasnije pokaže svoje pravo lice.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor