Kada partner nije u stanju da razume Vaše emocije

Svako od nas se u nekom momentu može naći u veoma nezavidnom položaju kada nam sve lađe potonu. Ne mislim na jedan dan pun stresa, već na određeni period kada nam se svi problemi nakupe, a mi nismo u stanju da se izborimo sa tolikom dozom negativnih emocija. Da su drugačije okolnosti, možda bismo i drugačije reagovali. Ali, tu smo gde smo i osećamo se potpuno slomljeno.

Iako razgovaramo sa partnerom i prijateljima, osećamo da nas niko od njih ne razume. Svi smo drugačijeg kova i svako od nas će različito reagovati u teškim trenucima. Neko će provesti tri dana u krevetu i prebroditi problem, dok će drugi mesecima sakupljati svoje ostatke i osećati se potpuno nepodobno za život. Ukoliko je tako, naići ćete na sledeće komentare: „Preosetljiva si. Nemaš razloga da se osećaš tako. Glavu gore i nastavi!“ Ovi komentari Vas dodatno povređuju i shvatate da partner uopšte ne razume kako se osećate.

Međutim, to ne znači da on automatski nije partner za Vas. Čak i partneri koji imaju najkvalitetnije brakove i veze nisu u svemu srodne duše. Iako možemo biti po mnogo čemu slični, ipak ćemo na različite načine izlaziti na kraj sa negativnim emocijama.

Otvoreno recite svom partneru šta Vam treba. Ako Vam je potrebno da pričate o svojim emocijama, zamolite ga da Vas samo sasluša, bez pružanja gotovih rešenja. On će to sigurno učiniti, iako bi isti problem potpuno drugačije rešavao.

Prihvatite različitosti kako bi bolje funkcionisali. Ukoliko znate da Vaš partner mora trčati i baviti se sportom svaki put kada se oseća loše, podržite ga u tome. Nemojte potencirati svoj način, jer on njemu ne pomaže. Budite tu kada bude bio spreman da razgovara, a do tad mu budite podrška i razumite ga.

To što ste u vezi ili braku, ne znači da ste u potpunosti zavisni od svog partnera i da ništa ne možete učiniti bez njegove pomoći. Kada se osećate loše, Vi ste jedina osoba koja sebi zaista može pomoći. Možete slušati različite savete prijatelja i stručnjaka, ali dok ne pronađete snagu u sebi, ništa Vam neće pomoći. Pre svega, morate biti motivisani da rešite problem. A sami ćete odrediti kada ćete biti spremni.

Budite spremni da kopate malo dublje i suočite se sa istinom koja možda neće biti prijatna. Ne sakrivajte se iza svoje nemoći i bespomoćnosti. Preuzmite odgovornost za svoja osećanja. Kada to budete učinili, lakše ćete doći do rešenja problema.

Shvatite da Vaš partner nije Vaša druga polovina i neće moći u svakom momentu da razume ono kroz šta prolazite, čak i kad se preterano trudi. Umesto toga, nastojte da budete samostalni i svoji i zajedno gradite ono do čega Vam je stalo. Odustanite od bajki na vreme, jer će Vam visok let teško pasti kada se spustite na zemlju. Prihvatite sopstvene i partnerove mane. Ne zahtevajte savršenstvo, jer ono ne postoji. Ukoliko svaki problem prihvatite kao prepreku koju ćete kad tad rešiti, nećete biti toliko negativni i isključivi.

Sa negativnim emocijama se izborite na svoj način koji Vam najviše prija. Ukoliko se sa njima borite već duži vremenski period bez uspeha, potražite stručnu pomoć. Nemojte gajiti predrasude, već probijte led i učinite nešto za sebe.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor