Najčešće reakcije starije dece na dolazak bate ili seke

Reakcije starije dece na dolazak bebe mogu biti različite i zavise od raznih faktora kao što je njegov/njen uzrast ili prethodna pripremljenost na dolazak novog člana. Zbog toga nemojte čekati poslednji momenat da saopštite detetu da će imati brata ili sestru. Kako Vama, tako je i Vašem starijem detetu potrebno malo vremena.

Svi bismo mi voleli da se starije dete oduševi zbog mlađeg člana porodice, da ga od prvog dana mazi, pazi, čuva, pomaže pri menjanju pelena i uspavljivanju. To može, ali i ne mora biti slučaj. Ono je u početku, uglavnom, ushićeno, jer mu je je sve to novo i interesantno. Međutim, kada shvati da više nije u centru pažnje i da više niste u mogućnosti da mu posvetite toliko vremena, stvari mogu početi da se menjaju i nastupa ljubomora.

Ova pojava je skroz uobičajena, zbog toga se nemojte previše nervirati. Istraživanja nam ne idu u prilog, jer kažu da je ljubomora najintenzivnija između druge i šeste godine. Kod starije dece je ona manje izražena. Zreliji su, a čak i ako se javi, veoma brzo je zamenjuje onaj osećaj starijeg deteta koje treba da brine o mlađem. Na starijem uzrastu deca su, uglavnom, zaštitnički nastrojena.

Ljubomora će se ponekad pokazivati veoma otvoreno. Na primer, starije dete može reći: „Ne volim ga! Zašto si ga dovela kući? Neću da se igram sa njim! Nemoj njega da uspavljuješ, nego mene! Neću da ga presvlačim! Neću da ga kupam!“ Tada će Vam odmah biti jasno na čemu ste! Starije dete postaje još zavisnije od Vas, iako ste možda odavno prošli tu fazu. U mnogim situacijama će početi da imitira mlađe dete, kako bi pridobilo Vašu pažnju. Naoružajte se strpljenjem. Ovakve reakcije su normalne. Pođite od toga da ni Vašem starijem detetu nije lako i da mu treba puno ljubavi i pažnje (kad god je to moguće).

Međutim, starije dete možda neće tako otvoreno pokazivati svoje nezadovoljstvo. Ono može početi slabije da jede, tražiti flašicu (iako je odavno izbacilo iz upotrebe), početi ponovo da mokri u gaće (tokom dana ili noću), želeće da ga nosite ili gurate u kolicima i slično.

Ovakvi zahtevi čak mogu postati i ucenjivački. Starije dete bi Vam moglo reći: „Sigurno me ne voliš kad mi ne daš da sednem u kolica! Zašto meni ne daješ flašicu, a njemu daješ?!“ Nemojte se upecati. Sa puno strpljenja mu objasnite da je ono veliko, naglašavajući sve prednosti starijeg uzrasta. Često ga pohvaljujte i nastojte da ga što više uključujete u brigu oko mlađeg deteta. Vremenom će se navići na svog mlađeg brata ili sestru.

Bićete rastrzani na sve strane. Kako biste izbegli osećaj krivice zbog toga što ne provodite toliko vremena sa starijim detetom, morate zatražiti pomoć. Uključite tatu, deku, baku, prijateljicu ili komšinicu kad god možete. Dok Vam neko čuva bebu, pokušajte nasamo da se posvetite starijem detetu. Prijaće mu ta vrsta pažnje i shvatiće da ga i dalje volite najviše na svetu, bez obzira što je u Vaš život ušao neko novi.

Pripremite se na vreme. Neće Vam biti lako. U nekim težim slučajevima, pomislićete da je Vaše starije dete nevaljalo i doći ćete u situaciju da ga kaznite. Imajte strpljenja i razumevanja. Ono ne zna na drugačiji način da Vam saopšti koliko mu nedostajete. Ne zaboravite da je i ono samo dete, pogotovo ako je razlika među njima mala.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor