Kad nešto želite da promenite…

Koliko puta u životu ste se uplašili tuđih reakcija, kritika, prigovora i ponašanja? Kada ste bili u nekoj dilemi, da li ste poslušali onaj svoj unutrašnji glas koji je govorio: „Ostavi se toga! Ne možeš ti to!“ Ili ste poslušali svoje najmilije koji su Vam rekli da je to prava ludost i da ćete napraviti ogromnu glupost ukoliko bilo šta pokušate!

Popularna psihologija propagira pozitivno razmišljanje koje se danas, uglavnom, površno ili pogrešno tumači. Mislimo da ćemo se jednog dana probuditi srećni ako pratimo savete i izgovaramo određene rečenice. Naš život nije počeo juče. Postoje mnoge situacije, iskustva, nepravde i ljudi koji su nas oblikovali u ličnosti kakve smo danas. Zbog toga bi i svaki psihološki pristup trebao biti individualan i prilagođen samoj osobi.

Ukoliko želite nešto da promenite, nemojte odmah pokušavati sa naglom promenom i uradite nešto dijametralno drugačije od onog što inače činite. Možda ćete skupiti snage i to učiniti prvi put, ali lako možete stvoriti averziju prema tome i nikad više nećete pokušati bilo šta slično. Pokušajte prvo sa malom promenom. Kada ste nju usvojili i osećate se dobro sa njom, napravite sledeći korak.

Ukoliko želimo nešto da promenimo psihički, moramo vežbati. Kao i bilo koju fizičku vežbu. Počinjete sa malim brojem ponavljanja, pa je postepeno povećavate. Na primer, imate strah od javnog nastupa, a trebate da održite važno predavanje. Nećete odmah otići i dati izjavu na najgledanijoj televiziji. Prvenstveno ćete vežbati sami sa sobom, pa ispred svih članova porodice, zatim pred kolegama na poslu, itd. Nemojte očekivati da ćete se popeti na binu i sve savršeno uraditi bez imalo treme. Trema će i dalje postojati. Ali, ona neće biti blokirajuća trema koja Vam neće dozvoliti da kažete i jednu reč. Što se više budete izlagali ovakvoj sitiaciji, trema će biti manja. U jednom trenutku ćete je svesti na minimum.

Postavite cilj i razradite ideju vezanu za promenu. Uzmite papir i olovku. Napišite koji cilj želite da postignete, koje sve korake trebate da preduzmete, kroz koje situacije trebate da prođete, koliko vremena imate na raspolaganju, itd. Kada sve to zapišete na papir, videćete da promena nije nimalo jednostavna i da ona zahteva mnogo vremena i truda. Istrajte u tome.

Budite spremni na neuspeh. Ponekad će Vam ići odlično, ali biće dana kada ćete imati i dva koraka napred, a jedan nazad. To ne znači da niste uspeli. Ne odustajte odmah.
Koraci ka promeni Vam možda neće prijati. Na primer, pokušavate da ostavite cigarete. Niko nije rekao da će to biti jednostavan proces. U mnogim situacijama ćete želeti da zapalite. Možda ćete biti nervozni. Sanjaćete da pušite i uživaćete u tome. Ali, prisetite se iz kog razloga želite da ostavite ovaj porok. Neka Vam željeni cilj stalno bude u glavi.

Ukoliko se mučite sa ogromnim problemom, možda je bolje da se obratite psihologu ili psihoterapeutu. Ne zaboravite, on ništa neće uraditi umesto Vas, ali će Vas voditi kroz čitav proces, davati smernice, podršku i povratne informacije…

Budite sigurni da li stvarno želite određenu promenu. Mnogima je lepo baš ovako kako jeste i ne žele da se pomere iz poznatog terena. Razmislite koliko je to važno sa dalju budućnost, pa tek onda donesite odluku.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor