Mama, da li postoji Deda Mraz?

Približavaju se novogodišnji praznici. U Vašem domu vlada euforija vezana za ukrase, lampice, kićenje jelke, spremanje zanimljivih i neobičnih kolača, kupovinu poklona i paketića. Iako Vam ova tradicija poprilično isprazni kućni budžet, deca u tome uživaju…

Ukoliko se dugo niste videli sa svojom porodicom ili prijateljima, ovo je vreme kada se obavezno posećujete. Družite se, jedete i pijete ( i nažalost, dobijate koji kilogram viška). Vaša deca dobijaju paketiće na sve strane. Neke im uručuju dragi ljudi, a druge i Deda Mraz. Uživaju u druženju, igri i deljenju. Braći i sestrama uručuju poklone i veoma su ponosni na to!

Već početkom decembra, kada Vas Vaše dete iznervira, počnete sa rečenicom: „Ako ne budeš dobar/dobra, Deda Mraz ti ove godine neće doneti poklon!“ Ukoliko je dete malo, smiri se kao bubica. Dalje kazne i reči Vam uopšte nisu potrebne.

Međutim, ima i dece koja su u prelaznom periodu i koja ne znaju da li je Deda Mraz stvaran ili nije. Počinju nezgodna pitanja, a Vi ne znate šta da odgovorite. Nemate snage da baš Vi budete ta osoba koja je razbila nevinu iluziju o Deda Mrazu i poklonima koje donosi, spuštanju niz dimnjak, ostavljanju kolačića i mleka…

Iako smo utvrdili da decu ne treba lagati i da sa njima trebamo o svemu iskreno razgovarati u skladu sa njihovim uzrastom, priča o Deda Mrazu je jedan od izuzetaka. Mnogi psiholozi su istraživali kako ova priča utiče na dečiji razvoj. Utvrđeno je da, bez obzira što Deda Mraz ne postoji, čitava izmišljena tradicija ima pozitivne efekte, jer razvija kreativnost i maštu, uči ih razlici između dobra i zla, podstiče darežljivost, a smanjuje sebičnost.

Deda Mraz je stari čikica u crvenom odelu koji deli poklone. Živi sa svojim pomoćnicima-vilenjacima, koji mu pomažu da spremi poklone za svu poslušnu decu ovog sveta. Roditelji su stvarno kreativni u svojim odgovorima, kada ih dete pita: „Mama, a kako Deda Mraz zna da sam ja bio dobar ili nevaljao?“ Odgovori su razni: „Gleda kroz prozor, sa neba u sankama, obilazi škole i vrtiće…“

Istraživanja pokazuju da deca veruju u Deda Mraza do neke sedme godine, dok su ranije verovali do osme. Pravu istinu najčešće saznaju putem interneta ili drugara iz klupe. Ukoliko Vaše dete još uvek veruje u Deda Mraza, dozvolite mu to. Nemojte ga na silu ubeđivati da on ne postoji. Dete će to svakako saznati, pre ili kasnije.

Ukoliko Vaše dete suviše rano shvati da Deda Mraz ne postoji, nemojte ga ubeđivati u suprotno. Kada će dete to shvatiti, zavisi od samog razvoja, ali i od vršnjaka sa kojima sa druži. Ukoliko ima starijeg brata ili sestru, veća je verovatnoća da će ranije saznati pravu istinu. Međutim, većina starije dece obično pomaže u očuvanju ove iluzije, iako zna da nije tako.

Ako Vas dete pita da li Deda Mraz postoji, odgovorite mu sledećim pitanjem: „Da li ti veruješ u njega? Šta ti misliš?“ Ukoliko dete kaže da veruje u njega, pustite ga. Shvatiće kad bude bilo pravo vreme za to.

Zbog duge tradicije vezane za Deda Mraza i dan danas osećamo „čaroliju“ novogodišnjih praznika i uživamo u njoj. Čak i mi odrasli. Dopustite to i svojoj deci.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor