Druženje sa decom za vreme praznika

Svi mi volimo slobodno vreme, godišnje odmore ili neradne dane. Međutim, vreme praznika predstavlja nešto posebno. Tada je cela porodica na okupu. U vreme praznika imamo vremena da se posvetimo svojoj rodbini, prijateljima ili komšijama. Danima se spremamo za taj neki određeni dan ili određeno veče.

Bez obzira koliko odrasli bili, pokušajte da negujete novogodišnje i božićne praznike. U našoj kulturi se tada sprema puno hrane i dolaze nam gosti. Ili mi idemo u goste. Razmenjujemo poklone. Razmenjujemo uspomene i priče.

Ukoliko su deca još uvek mala, veruju u Deda Mraza. Ukoliko su veća, znaju da im roditelji kupuju poklone. Ali, u oba slučaja uživaju. Nije samo stvar u poklonima. Oni ne trebaju biti ništa skupoceno. Poklon treba da se svidi detetu i da ocrtava ono što voli i u čemu uživa.

Međutim, domaćice su obično stalno u kuhinji tih dana. Spremaju sva jela i sve kolače koje vole njihova deca ili unuci. Raspodelite posao i provedite vreme sa Vašim bližnjima. Pomozite svojoj majci ili svom ocu. Operite sudove. U vreme praznika se dele čak i obaveze. To je primer koji trebate pokazati svojoj deci.

Vreme praznika je veoma značajno za decu. Čak i kasnije, kada odrastu, ona prepoznaju miris omiljenih kolača koje je pravila njihova baka. Čak i kada odrastu sećaju se zajedničkih priča, anegdota i humora. Čim se sete tih zajedničkih trenutaka, osmeh im je po celom licu.

Danas su se vrednosti promenile. Svi mi negde žurimo i jurimo, niko nema vremena za članove svoje porodice. Svi jure za novcem, pokušavajući da nadoknade svu pažnju i nežnost koju su iz nekog razloga zaboravili da daju. Roditelji koji provode malo vremena sa svojom decom, pokušavaju to da zamene skupim igračkama i poklonima.

Vodite računa da materijalne stvari nikad ne zamene vreme sa porodicom. Ukoliko još uvek ne pravite ništa veliko za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, krajnje je vreme da počnete. Okitite jelku, uključite sve članove porodice u ovu „obavezu“. Ukrasite malo svoj dom. Neka to bude nešto skromno. Napravite svoj omiljeni kolač ili omiljeniu tortu. Nemojte da Vas rastuži materijalna situacija. Izdvojte onoliko novaca koliko možete. Vaša deca se neće sećati šta su tačno jeli za večeru. Ali, setiće se svih zajedničkih trenutaka. Setiće se da se u to vreme okupila čitava porodica: bake, deke, braća, sestre, tetke, teče, ujaci i ujne. Setiće se smešnih viceva koje je prepričavao komšija.

Mnogo toga možemo izgubiti. Ali, uspomene su nešto što nam ostaje zauvek. Nakon deset ili dvadeset godina, pogledaćemo stare albume sa fotografijama. Bićemo nasmejani zbog svih lica koje vidimo. Bez obzira da li su još uvek sa nama ili ne.

Zato, ukoliko još uvek niste, organizujte neki svoj praznik koji će se slaviti u Vašem domu sa svim dragim ljudima. To će Vam biti jedan od značajnijih poteza zbog kojeg se nikada nećete pokajati.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor