naucite-svoju-decu

Pomozite svojoj deci da se suoče sa vršnjacima koje ne vole!

Koliko puta ste od svoje dece čuli: „Mama, ne sviđa mi se Milica. Ne želim sa njom da sedim u školskoj klupi. Dušan je dosadan. Da li moram i njega da pozovem na svoj rođendan? Neću da se igram sa Petrom! Nikad mi ne daje svoje igračke! Ne želim da zabavljam Taru. Ona je još uvek tako mala i sve igračke baca na pod!“

Postoje određene situacije koje su zaista neprijatne i nepodnošljive. I tada zaista ne možete terati svoje dete da se druži sa drugarom iz razreda. Na primer, u svakom odeljenju postoje jedan ili dva učenika koji maltretiraju svu ostalu decu. Tada ćete naučiti svoje dete kako da se ponaša prema njemu, ali mu sigurno nećete reći da je on divan i da se treba družiti sa njim, iako maltretira sve drugare koje poznaje.

Isto tako, postoje deca koja su divna, ali su stidljiva i povučena. Vaše dete ga ne voli. Ne zato što postoji neki određen razlog za to, već zato što nije imalo prilike da ga upozna. U takvoj situaciji podstaknite svoje dete na druženje i probijanje leda. Može upoznati drugara koji će biti uz njega čitav život. Kako to da učinite?

Razgovarajte sa svojim detetom. Saznajte zbog čega ne voli neko dete. Možda je samo imalo pogrešan prvi utisak. Na primer, neki dečak ne voli fudbal kao Vaše dete, već voli košarku. Ali, to nije razlog za izbegavanje. Naučite svog mališana da poštuje drugu decu, čak i ako su drugačija od njega. Naučite ga da bude komunikativno, otvoreno i prihvata različitosti. Ovo je veština koja će mu sigurno biti potrebna tokom života, jer nam se na prvu loptu neće svideti svi sa kojima stupimo u kontakt. Ali, to ne znači da odmah trebamo zatvoriti vrata.

Tu se ne trebate zaustaviti. Kada Vaše dete shvati zbog čega ne voli svoju drugaricu iz školske klupe, treba preduzeti korak dalje. Na primer, Vaše dete shvata da ne voli Milicu zato što je ona veoma inteligentna devojčica. Svi se šale na njen račun, pa to utiče i na sud Vašeg deteta. Ukoliko se ono bude družilo sa njom, svi ostali će ga izbegavati. Naučite dete da treba imati svoj stav, čak i onda kada se mnogo razlikuje od svih drugih. Na taj način jačate njegovo samopouzdanje i ličnost. Neće „skočiti u bunar“ samo zato što će to uraditi svi njegovi drugari. Zbog toga će ga poštovati. Neće se stopiti sa gomilom.

Naučite dete da oseti empatiju. Ako ne želi da se druži sa nekim vršnjakom samo zato što je odbačen od strane drugih, pitajte ga kako bi se ono osećalo da je na njegovom mestu. Sigurno ne želite da Vaše dete odrasta, ne shvatajući kako se drugi ljudi osećaju. Ponekad će i njemu samom biti teško, pa će mu biti potreban drugar koji će stati na njegovu stranu. Naučite ga da se ponaša prema drugima onako kako želi da se drugi ponašaju prema njemu.

Pokušajte da otkrijete sve razloge i porazgovarate sa svojim detetom, ali nemojte suviše forsirati. Na taj način možete učiniti da bude mnogo gore nego što zaista jeste. Budite sigurni da ste mu predočili sve opcije, ali ako ono i dalje ne želi da se druži sa određenim vršnjakom, neka ostane na tome. Možda se prosto nisu našli. Ne moramo sa svima da se slažemo. Nekad je to zaista nemoguća misija. Može se desiti da se posle određenog vremena njih dvoje zaista počnu družiti. Ali, na to su uticali faktori koji potiču od same dece, a ne od Vas. Tako je i bolje. Tada je to zaista iskreno i spontano.

Sa detetom morate konstantno raditi. Budite sigurni da mu pružate najbolji mogući vlastiti primer. Međutim, hteli ili ne hteli, ono je drugačije od nas i uradiće stvari na svoj način. Ne zaboravite da i tako možete postići isti cilj, samo je način rada drugačiji. Poštujte različitost svog deteta.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor