Kako se roditelji adaptiraju na polazak deteta u vrtić?

Da, da, dobro ste me čuli. Svi stručnjaci pričaju o adaptaciji deteta na vrtić, iako i mi kao roditelji prolazimo kroz isti proces. Dok još ne počnemo da radimo, svaki svoj slobodan trenutak provodimo sa našim detetom. Svoju ljubav i brigu pokazujemo poljupcima i zagrljajima, ali i kuvanjem, presvlačenjem, šetnjom i igrom. I prisutni smo. Tu smo za dete i kada je srećno i kada je tužno. Tešimo ga ako plače. Grlimo ga ako padne i udari se. Međutim, kada krene u vrtić, dobar deo dana smo odvojeni.

Iako volimo svoje dete najviše na svetu, često smo umorni i neispavani. Jedva čekamo da nam neko pritekne u pomoć. Međutim, kada se odvojimo od njega na sat, dva, počinje da nam nedostaje. I veoma lako bismo svoju slobodu i odmor menjali za ono staro. Samo da smo sa detetom i da uživamo u svakom njegovom osmehu.

Kada dete krene u vrtić, nije jedino koje doživljava promenu. Doživljavamo je i mi. Ostavljamo dete u vrtiću. Poljubimo ga i odlazimo. A ono počinje da plače. Počinjete i Vi sa njim, iako znate da je ovo kontraproduktivno. Na sreću, većina roditelja uspe da zadrži suze. Ali, kada zatvori kapiju vrtića, suze same naviru. Ne prepoznajete sebe. Znate da će se dete smiriti i da će mu u vrtiću biti lepo. Biće sa vaspitačima i vršnjacima. Nije Vam lako.

Nakon određenog vremena, dete se adaptira. Ono žuri za svojim drugarima. Brzo Vas poljubi i odlazi. A u Vama neki osećaj praznine… Shvatate da Vaše dete više nije toliko malo. Shvatate da mu je lepo i bez Vas. Iako ste ponosni na njegovu samostalnost, ipak Vas boli što niste Vi jedini koji mu trebate.

Ne brinite. Sve je to normalno. Kroz ove muke prolazi većina roditelja. Mame pogotovu, jer su provele dobar deo vremena čuvajući dete. Pošto tate počinju odmah da rade, ovaj period im mnogo lakše pada. Šta trebate da uradite?

Pre svega, odaberite vrtić kojim ćete biti zadovoljni. Upoznajte se sa svim zaposlenima, jer će Vam to uneti određenu dozu sigurnosti. Upoznajte se sa prostorom, rasporedom i jelovnikom. Na taj način ćete znati šta Vaše dete radi tokom dana, kada nije sa Vama.

Ukoliko se vraćate na posao, pretrpan raspored Vam neće dati mnogo prostora za razmišljanje. Ali, u svakoj pauzi ćete se pitati šta li sada radi Vaš mališan. Prihvatite to kao nešto kroz šta prolaze svi roditelji.

Ukoliko radite od kuće ili ste nezaposleni, situacija će Vam biti malo teža. Sigurna sam da ćete u svakom momentu imati milion obaveza. Sada uradite sve što ne biste stigle kad je dete kod kuće. Pronađite pola sata tokom kojih ćete se posvetiti samo sebi. Opustite se malo, a kad se Vaš mališan vrati iz vrtića imaćete vremena samo za Vas dvoje/troje/četvoro…

Razgovarajte sa drugim mamama. Pitajte ih kako su se one osećale i šta su činile kako bi tu odvojenost lakše podnele. Biće Vam lakše kada shvatite da niste jedine.

Iako Vam je teško, morate biti čvrsti i stabilni i paziti da ne budete suviše osetljivi ispred deteta. Ipak i ono prolazi kroz ogromnu promenu, pa vodite računa da mu trenutnu situaciju ne otežavate dodatno.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor