Kako se ponašate prema osobi koju volite?

Znamo da ljubavni partner treba da nam pruži ljubav, razumevanje i podršku. Grli nas i ljubi kada nam je teško, pruža vetar u leđa u velikim i važnim odlukama. Smiruje nas kada smo tužni. Biva naše rame za plakanje. Partner nam je i najbolji prijatelj. Sa njim delimo sve naše tajne, kolebanja i strahove.

Većinu stvari radite zajedno: jedete, spavate, pijete kafu, šetate se, odlazite u bioskop ili neku drugu vrstu provoda. Zajedno podižete decu i donosite sve teške odluke. Zajedno štedite kada imate kredit ili želite da priuštite nešto što još uvek nemate. U svemu ste zajedno.

Međutim, ovaj odnos nije toliko jednostavan i lak. Partneri dolaze iz različitih primarnih porodica u kojima su određene stvari radili na drugačiji način. Sada uče kako da usklade sve svoje različitosti. Zbog toga treba biti puno razumevanja, popuštanja, praštanja i kompromisa.

Razmislite šta Vam sve partner pruža i koliko toga ste prošli zajedno. Posle određenog vremena sve postaje rutina. Ali, Vama je i dalje lepo. Uživate u Vašem zajedničkom vremenu. Da li i Vi pružate svom partneru sve ono što mu je potrebno? Da li je to dvosmeran odnos u kojem svako daje? Ili samo uzimate? Povlačite se? Ne želite da razgovarate? Bivate nezreli?

Ukoliko spadate u ovu drugu grupu koja samo uzima, a ne daje ništa za uzvrat, zapitajte se zbog čega je to tako? Mnogo toga zavisi od Vaših prethodnih iskustava. Mnogi u svojoj primarnoj porodici nisu dobili ono što im je bilo potrebno. Mnogi su imali roditelje koji su se samo svađali i nisu usrećili jedni druge. Pošto je adekvatna komunikacija nešto što se uči i što je stečeno, možda niste imali prilike da naučite ono što Vam je potrebno za dobar i kvalitetan partnerski odnos. Nemojte misliti da je genetika kriva. Većina stvari se može menjati.

Da li se svaka Vaša veza katastrofalno završi? Krivite partnera? Smatrate da nije bio dovoljno dobar za Vas? Kada prođe faza zaljubljenosti, mislite da se promenio? A on je, u stvari, samo ono što je oduvek bio. Pre nego što krenete u dalju potragu ili u potpunosti odustanete od potrage za „pravim“ partnerom, analizirajte svoje postupke i razmišljanja.

Ako ste imali teško detinjstvo i niste imali adekvatan uzor vezan za brak, nije kasno da to promenite. Potrebno je da to samo želite. Nemojte odustati i smatrati da ste osuđeni da zauvek ostanete sami. Obratite se stručnjaku, psihologu ili psihoterapeutu i počnite da radite na sebi. Možda ste svesni grešaka koje pravite, ali ne znate kako da ih popravite. Kada nešto krene po zlu, kao da ne možete da kontrolišete svoje ponašanje.

Možda postoje situacije i prepreke koje ne možete da prevaziđete sa svojim partnerom. A želite. Nemojte se plašiti. Svako od nas ima perioda kada mu je potrebna stručna pomoć u manjoj ili većoj meri. Ali, sve dok to sebi ne priznate, do promene ne može da dođe. Stručnu pomoć možete potražiti i zajedno sa svojim partnerom.

Vaš partner nije tu samo da bi Vas usrećio. Svako od nas ima svojih potreba i želja. U ljubavnoj vezi se dobija, ali se i daje. I to je ono što je čini tako posebnom i snažnom. Radite na sebi. Menjajte se. Za to nikad nije kasno.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor