da-ste-spremne-za-majcinstvo

Da li ste spremne za majčinstvo?

Sustižu Vas godine kada želite da se primirite. Pronašli ste partnera sa kojim možete da zamislite zajedničku budućnost. Smatrate da ste ostvarile sve ono što ste htele, pre nego što postanete majka. Međutim, imate milion pitanja i brojne strahove koji se tiču dece.

Bojite se surove realnosti. Ne sećate se takvog sveta kada ste Vi bile dete. Sada je sve drugačije. Mi smo se igrale u prašini i išle same do škole. Danas ne možete dete pustiti samo ni do prodavnice. Naslovi u novinama su puni crne hronike. U svakom selu ili gradu vrebaju opasni ljudi. Niko više nije siguran. Zato se bojite. Pitate se da li će Vaše dete biti bezbedno. Možda čekate neki bolji trenutak i bolje vreme.

Pitate se da li ćete znati da ih držite, kupate, hranite…Pitate se da li ćete znati pravilno da ih vaspitavate. Kakvi ćete biti? Da li će Vam se život promeniti? Da li ćete imati vremena za sebe? Posao? Partnera? Da li ćete se pretvoriti u ženu koja je stalno u patikama i trenerci? Koja je nezadovoljna i stalno isrpljena?

Bez obzira koliko godina imate i kroz šta ste sve prošle u životu, istina je da nikad niste dovoljno spremne za majčinstvo. Tu ulogu ne možete naučiti u školi. Bez obzira koliko teorijskog znanja imate, praksa je uvek nešto novo i nepredvidivo. Kada ostanete u drugom stanju pohađate školu za trudnice. Slušate o porođaju, kupanju, dojenju, prepovijanju… Međutim, tek kada osetite to malo ljudsko biće u svom naručju, shvatate da apsolutno nemate pojma ni o čemu.

Ali, prvi put osetite toliku dozu ljubavi. Uradile biste sve, ali apsolutno sve za Vaše dete. Shvatate da Vam se život promenio. Ali, to Vas ne plaši. Iako jedva držite oči otvorene, gledate Vašu bebu kako spava slatkim snom. Sve ćete učiti usput. I bićete odlična mama.

Mala doza straha je sasvim normalna. Ali, nemojte preterati i dopustiti da Vas strah parališe. Da, život će Vam se skroz promeniti. Više se nećete kupati sat vremena. Nećete pola dana provesti u gradu i isprobavati nove cipele za izlazak. Ako i budete imale vremena za šoping, kupovaćete stvari za bebu. Nećete moći da im odolite. Možda ćete biti u patikama i trenerci, jer je Vaš mališan prohodao. Sve ga zanima i sve želi da vidi, dotakne, oseti… A Vi ćete morati da jurite za njim. Usudićete se da izađete bez šminke. Jer, ponekad nećete imati vremena za to…

Kada slušate ove priče mladih mama, Vaših drugarica, čine Vam se strašnim. Pitate se: „Da li sam spremna na toliku promenu u svom životu?“ Međutim, uprkos svim tim promenama i slatkim mukama, pitajte bilo koju mamu koji joj se period života više sviđa: period kada je bila sama ili period od kad je postala mama? Garantujem da će Vam sve mame odgovoriti isto i uvek izabrati ovaj drugi.

Kada bi mogle da biraju da li će se umorne i neispavane igrati sa svojom decom ili će negde otići na jedan dan odmora, mame će izabrati ovo prvo. One mogu izabrati i drugu opciju, ali će već nakon nekoliko sati osetiti krivicu. Nedostajaće im dete i sve u vezi njega, čak i ono što nas toliko iscrpljuje svakog dana. Zato, buduće mame, nemojte se toliko brinuti. Kada budete imali svoje čedo u rukama, znaćete sve i bićete spremne na sve ono sa čim se nikad do sada niste suočile. I neće Vam biti strašno. Nasuprot tome, pitaćete se šta ste čekale do sad.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor