Kada dan traje više od 24 časa…

Sigurno ste bili u bezbroj situacija kada ste imali još samo deset minuta da negde stignete na vreme. Da niste roditelj, to biste verovatno i uspeli. Međutim, Vaš mališan je odlučio da će sam obuti cipele. To neće učiniti tako brzo i spretno kao Vi. Prvo će ih pogrešno obuti. Zatim će shvatiti da nešto nije u redu. Skidaće ih duže nego što ih je obuvalo. A, onda, sve iz početka. Vaših deset minuta je već isteklo. U tih deset minuta ste iskusili više stresa nego kada ste polagali neki ispit…

Perete sudove…Vaša devojčica dolazi u kuhinju i želi da Vam pomogne. Naravno da ćete joj dozvoliti. Jer, kakav biste roditelj inače bili? Stavljate hoklicu i počinjete zajedno sa pranjem sudova. Svaku čašu ispirate dva puta. Čekate da ih ona polako i nežno istrlja svojim sunđerom. Pri tom je polila ne samo čašu, već i sebe i Vas. Kada ste posle pola sata završili pranje posuđa, počinjete da brišete i poplavu oko sebe. Zatim presvlačite dete. Na kraju se i Vi presvlačite.

Perete prozore. Dolazi Vam devojčica i ljubi staklo. Sve Vam je to simpatično i smešno, ali Vaš posao traje u nedogled. I tako iz dana u dan. A kada završite sve obaveze, shvatate da se ništa i ne vidi. Pitate se zbog čega ste sve i započinjali…

Drage mame… Dobrodošle u klub! Iako Vam sve ovo deluje jako stresno, počnite da gledate svet drugačijim očima. Kako bi inače Vaša deca bilo šta novo naučila? Niko se nije naučen rodio. Svi smo mi puno puta pogrešili, dok određenu stvar nismo savršeno uradili. Padali smo. Ustajali. Padali ponovo. Ali, sve vreme smo pokušavali. I na kraju – naučili i da trčimo.

Vaše dete Vas treba najviše. Pogotovo kada je malo. I taj period nećete nikad moći da vratite. Čak i kad sve to prođe, Vi ćete i dalje prati sudove, kuvati ručak i svuda stizati na vreme. Ali, nedostajaće Vam pomoć sa strane – Vaše dete!

Ne možete stalno biti slobodne i igrati se sa detetom. U suprotnom, dete bi se valjalo po prljavom tepihu i jelo brzu hranu. Ali, sve što radite možete raditi sa svojim detetom. Napravite zabavu od toga. Kako će Vaše dete naučiti da se oblači, obuva, tušira? Jedino ako samo pokuša. Napraviće hiljadu grešaka. Ali, onda će uspeti. I uspeće zato što ste Vi imali strpljenja da mu dozvolite da toliko puta pogreši. Uspeće, zato što ste imali debele živce i nekoliko puta na dan ponavljali kako je važno javiti se prvom komšiji.

Nemojte mu uskraćivati sasvim normalne, obične životne trenutke zato što negde žurite. Da li postoji bilo šta što je važnije od Vaše dece? Kada uđe u pubertet, reći ćete: „Pogledaj ga! Po ceo dan samo leži u bulji u taj telefon. Ništa mi ne pomaže po kući. Ništa ga ne zanima!“

Pustite dete da pokušava! Pustite ga da se isprlja, polije, zalije, nešto slomi… Pustite ga da samo obuje tu cipelu! Život je daleko od savršenstva. Konstantno će doživljavati male frustracije svakog dana. I kako će reagovati na njih? Ukoliko ste sve radili umesto njega, verovatno će se slomiti pred prvom preprekom. I odustaće. Sve će mu biti teško. I tražiće Vašu pomoć čak i za situacije koje treba da reši samo.

Zato, ne nervirajte se zbog kašnjenja, razbijenih tanjira, prosute supe, musavog stakla i blatnjavih pantalona. Ne nervirajte se zato što Vam za svaku obavezu treba trostruko vremena nego inače. Radoznalo dete je zdravo dete. Omogućite mu da se oproba u novim situacijama dok je malo i dok ima ko da mu drži ruku. Učinićete mu najveću uslugu na svetu.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor