5-recenica-koje-svakodnevno-morate-govoriti-svom-detetu

5 rečenica koje svakodnevno morate govoriti svom detetu

Morate priznati da imamo previše obaveza. Radno vreme je drugačije i neki roditelji svoju decu viđaju tek u večernjim satima. Međutim, odnos između roditelja i dece je jedan od najvažnijih odnosa koji nas obeleži za čitav život. Zbog toga ulažite u njega. Nemojte prestajati. U nekim situacijama je to lepa reč i vetar u leđa, dok je u drugim postavljanje granica. Evo rečenica koje svakodnevno morate govoriti svom detetu:

„Dobro jutro!“ Koliko puta ste jurili na posao? Žurili da na vreme odbacite dete u vrtić? Zbog toga Vam jutarnje pripreme izgledaju kao maraton. Znam da ste isrpljeni i da Vam nedostaje sna, ali navijte sat 15 minuta ranije. Ustanite na vreme i poželite svom mališanu dobro jutro. Pomazite se ili sklupčajte zajedno. Zagrlite se. Pustite ga da se lepo rasani i bude raspoloženo. Ako mu svakog dana stvarate nepotrebnu frku, ono će isto to učiniti. I zbog toga neće naučiti koliko je važno uživati u životu.

„Laku noć!“ Bez obzira što imate još gomilu neopranih sudova i neispeglanog veša, a i Vama se već poprilično spava, imajte večernju rutinu sa Vašim detetom. Ako je još uvek malo, pročitajte mu priču i poljubite za laku noć. Ako je već odraslo, sednite malo zajedno i popričajte o dešavanjima i problemima tokom dana. Obaveze će Vas sačekati.

„Volim te!“ Možda ste ovu rečenicu izgovarali dok je dete bilo još uvek malo, a onda ste spontano prestali. Iako Vaša deca znaju da ih volite najviše na svetu, govorite im to barem jednom dnevno. Nije na odmet da im se ponovi. Možda ih je neko povredio ili su imali loš dan i potrebne su im ove reči. Ukoliko izražavate svoje emocije, učite dete da ih i ono izrazi. Ne dozvolite da se nešto podrazumeva. Recite to na glas.

„Ponosan / ponosna sam na tebe.“ Bez obzira da li je uspelo da nažvrlja neke linije na papiru ili je završilo fakultet, ovu rečenicu mora čuti od Vas. Neki roditelji idu sledećom logikom: „Ako ga previše budem hvalio i pokazivao ljubav – razmaziću ga.“ Nećete ga razmaziti ako ga volite, već ako mu ne postavljate granice i ne znate da kažete NE. Neka deca čitav život dokazuju svojim roditeljima da su sposobna i pametna. To im zaista ne treba uz svu muku i probleme koje život nosi.

„Izvini!“ Ukoliko u nečemu pogrešite, izvinite se. To neće umanjiti Vaš autoritet. To će poboljšati odnos između Vas i Vašeg deteta. Šaljete poruku da se svakom može desiti da pogreši, ali i da je odgovorno i zrelo istu grešku ispraviti.

Zagrlite ih. Iako imaju dovoljno godina da budu zreli, odgovorni i čvrsti, oni su još uvek Vaša deca, čak i kad imaju svoju. Kad god ih zadesi neka nepravda (da li samo na igralištu ili i u životu), zagrlite ih. Dajte im do znanja da ćete uvek biti tu za njih.

Naravno da nećete istim intenzitetom i bojom glasa pokazivati svoje emocije detetu od dve i dvadeset dve godine, ali je važno da ih obelodanite. Za sve postoji pravi način i adekvatna situacija. Razvoj samopouzdanja u velikoj meri zavisi od Vašeg odnosa. Svojim primerom mu pokazujete ono što želite da nauči. Niste jedini uzor, ali ste svakako jedan od najvažnijih. Vi postavljate temelje. Moraju biti čvrsti i stabilni.

Dete nije vojnik i nemojte se tako prema njemu ponašati. Granice su važne, ali je važna i ljubav. Pokažite je. Često se setim Carol Buchner i njene rečenice: „Deca će možda zaboraviti šta ste rekli, ali nikad neće zaboraviti kako su se zbog toga osećala.“ Volite svoju decu i pokažite im to. Kada pređu granicu, vratite ih nazad, ali sve ostalo vreme pokažite ljubav, brigu i podršku.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor