Da li se borite sa dečijim izgovorima?

Što su Vam deca starija, to tražite više obaveza od njih. Očekujete da vrate igračke na mesto nakon igre, pospreme svoju sobu, urade domaći zadatak, pomognu oko mlađeg brata ili sestre, operu svoj tanjir, bace smeće ili pomognu oko poslova u dvorištu. Međutim, to nije nimalo lak zadatak i sve veći broj roditelja ima problem da nauči decu odgovornosti. Kada nešto ne urade, uvek imaju hrpu izgovora kojima to pravdaju.

Deca smišljaju razne izgovore zbog toga što im je mnogo zabavnija igra i odmor, nego bilo koja obaveza ili odgovornost. Međutim, od malih nogu ih trebamo učiti da život čine i manje prijatne stvari. Ne može sve biti zabava.

Deci je toliko zabavna igra i toliko se udube u nju, da često zaborave ono što ste im rekli da urade. Zbog toga, ukoliko je to moguće, kada zahtevate nešto od njih, neka to urade odmah. Naučite ih da se prvo posvete obavezama, a potom, sve preostalo vreme iskoriste na odmor i igru. Ukoliko to počnete da činite od malih nogu, mnogo je manja verovatnoća da će Vaše dete imati problem sa odlaganjem obaveza.

Budite dosledni. Ako nešto zahtevate, onda u tome budite uporni. Nemojte danas zahtevati da pospreme svoj krevet, a sutra može ostati i nenamešten. Na taj način ih samo zbunjujete, a svakako im je lepše kada imaju manje obaveza. Dok malo više ne porastu, neće od sebe ništa tražiti. Vi morate biti ti.

Raspodela posla je i te kako važna. Podelite obaveze svim članovima porodice. Mnogo je lakše da svi učestvuju. Na taj način će svako od Vas imati više vremena za odmor i kvalitetno porodično druženje. Još ako imate tu veštinu da od obaveze napravite i zabavu – na konju ste.

Budite uzor svom detetu. Ako od njega zahtevate da opere svoj tanjir nakon jela, onda to isto učinite i Vi. Ovakav način će biti mnogo delotvorniji nego reči. Nagradite ih kada „odrade“ svoj deo posla. To ne mora i ne treba biti nešto materijalno. Recite mu: „Hvala! Bravo! Ponosna sam na tebe!“ Ukoliko je u pitanju nešto veliko, odvedite dete na sladoled ili mu priuštite nezaboravan dan sa porodicom.

Saslušajte svoje dete. Ponekad ćete naučiti nešto iz njihovih izgovora. Možda se iza njih krije nešto više. Možda ćete saznati da je dete zabrinuto za svog brata ili sestru, neki događaj u vrtiću, roditelje koji nikad nisu kod kuće, a kada su kod kuće, tada se često svađaju…

Ponekad će Vam dečiji izgovori biti simpatični. Oni u nekim situacijama predstavljaju vid manipulacije. Dete želi da ispita Vašu reakciju i granice. Sigurno će Vas ponekad slatko nasmejati. Ukoliko primetite da je dete imalo mnogo obaveza u školi, popustite im sa obavezama kod kuće. Osim odgovornosti, važno je i da ih naučite dobroj organizaciji. Ta veština će im posebno trebati u ovom savremenom užurbanom svetu.

Dečiji izgovori ponekad mogu biti laž. Morate ih prvo saslušati do kraja, pa tek onda odreagovati. Dajte im do znanja da lažne izgovore nećete tolerisati. Ali, pre toga, uverite se da li dete laže zato što ne voli obaveze ili zato što se plaši Vaše reakcije.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor