Prelazak iz osnovne u srednju školu

Prelazak iz osnovne u srednju školu je period koji je veoma stresan, kako za samo dete, tako i za roditelje. Primećujete da Vam je dete drugačije. Još juče ste se mazili i razgovarali o svemu, a sada Vam se čini da mu uopšte niste potrebni. Ono želi da bude samostalno, ne treba mu Vaša pomoć i insistira na privatnosti. Počinje da gradi svoj život, prepun tajni koje ne želi da deli.

Dete se bori sa odlukom o budućem zanimanju, odnosno postavlja pitanje: „Koju srednju školu upisati?“ Morate znati da ono oseća ogroman pritisak u ovom periodu. Neki to otvoreno pokazuju, dok se drugi sakrivaju u površnoj nezainteresovanosti. Pomozite mu da se izbori sa ovom tenzijom. Tu je i propratna nervoza vezana za polaganje prijemnih ispita. Roditelji obično imaju veću tremu, nego sama deca.

Vaše dete je ušlo u pubertet. Bori se kako sa psihičkim, tako i fizičkim promenama. Telo se menja, počinje intenzivno da obraća pažnju na fizički izgled, želi da se svidi drugima i uklopi u društvo. Zbog toga je povećana mogućnost isprobavanja novih stvari, kao što su cigarete, alkohol i droge. Iako smatrate da je Vaše dete daleko od te priče, morate često razgovarati sa njim i proveriti koliko je upoznato sa svim negativnim i štetnim posledicama. Deca često čuju samo poluproverene informacije. Pa tako smatraju da marihuana uopšte nije štetna po organizam, ne razmišljajući da je ona samo most ka još opasnijim drogama.

Ukoliko još uvek niste obavili neprijatan razgovor o temi seksualnosti, sada je pravo vreme da to učinite. Iako deca već mnogo znaju o ovoj temi i možda Vas i iznenadi njihova zainteresovanost i informisanost, porazgovarajte sa njima. Objasnite im koliko je opasan nezaštićen seksualni odnos, polno prenosive bolesti i neželjena trudnoća. Ukoliko ne možete da razgovarate sa njima na ovu temu, neka to učini neko ko je blizak sa Vašim detetom. Ovo nije razgovor koji se vodi samo jednom. U domovima zdravlja, nevladinim organizacijama ili određenim udruženjima često se organizuju radionice koje pružaju sve neophodne informacije. Potrudite se da ih Vaše dete čuje.

Vaše dete je možda otišlo u drugi grad i počinje da putuje ili čak živi odvojeno od Vas. Potrudite se da to bude neki internat ili dom, jer dete još uvek nije dovoljno zrelo za mnoge životne situacije. Ono se sada prvi put susreće sa samostalnom organizacijom vremena, pranjem veša, neredom u sobi… Postoje deca koja su odgajena kao vođe, jakog su temperamenta, imaju visoko samopouzdanje. Oni će se definitivno lakše nositi sa svim usputnim promenama. Deca koja su dugo bila pod staklenim zvonom u većoj su opasnosti, jer im je samopouzdanje niže, nisu samostalna i veća je opasnost od povodljivosti. Pošto im je sve novo i prvi put osećaju slobodu, mogu krenuti pogrešnim putem. Zbog toga, budite u pripravnosti i budno pratite svako njihovo ponašanje.

Kao roditelji, možete se naći u situaciji koja Vam je u potpunosti nova. Ako Vam je dete u drugom gradu, imaćete mnogo više vremena za sebe i teško će Vam pasti taj ružni osećaj da Vam je dete veliko i da mu više ne trebate. Međutim, sada mu trebate više nego ikad, jer je važno da ovaj kritični period izgura na pravi način.

Zato, razgovarajte. Gradite otvoren odnos sa detetom od samog rođenja. Dete mora znati da ćete uvek biti tu za njega, pa čak i onda kada je uradilo nešto loše. Bolje da se obrati Vama, nego nekom drugom ko ga neće usmeriti na pravi put.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor