Da li me i dalje voliš?

Na početku ljubavne veze nemate problem sa pokazivanjem svojih emocija. Svaki slobodan trenutak provodite sa svojim partnerom. U većini slučajeva, čak zanemarujete svoje prijatelje, odnosno provodite mnogo manje vremena sa njima, jer je u Vaš život ušao neko novi.

Kako vreme prolazi, stvari bivaju drugačije. Faza zaljubljenosti prolazi. Vraćate se u normalu – nemate više leptiriće u stomaku pri svakoj pomisli na partnera. Uskladili ste se sa svim svojim obavezama, poslom i ljubavnom vezom. Sve je u ravnoteži.

Počinjete da živite zajedno, venčali ste se, možda i dobili decu. Tu se stvari znatno menjaju. Nemate više vremena ni za sebe, a kamoli za partnera, jer je sve usmereno prema Vašim mališanima. Uveče, eventualno, pogledate zajedno neki film ili kratku seriju, jer znate da ujutru rano ustajete i idete na posao. Emociju više nisu u centru dešavanja, jer se većina porodica bavi različitim problemima, uglavnom egzistencijalnim.

Međutim, kada deca malo porastu, svetla su opet uperena u Vas dvoje. Imate više vremena, jer deca budu u školi, imaju treninge, časove engleskog i, naravno, imaju svoje društvo, život i probleme. Više ne morate svaki trenutak da ih držite za ruku i fizički budete prisutni.

Sada, kada imate malo više vremena, shvatate da Vaš odnos sa partnerom, nije isti kao pre. Nekako je sve postala rutina. Sve se podrazumeva. Zašto biste svakog dana govorili partneru da ga volite, kada on to svakako zna? Zašto biste se grlili i ljubili kada se vidite? Niste valjda tinejdžeri?

Pre nego što opravdate nepokazivanje emocija ovakvim stavovima, porazgovarajte sa svojim partnerom. Postoji ogromna mogućnost da se neće složiti. Ukoliko imate zdravu i otvorenu komunikaciju, partner Vam je sigurno već sve rekao. I zajedno tražite moguća rešenja ili kompromis. Međutim, u većini slučajeva pažnju tražimo nekim manje otvorenim načinima. Na primer, prema partneru počinjemo da se ponašamo onako kako želimo da se on ponaša prema nama. Grlimo ga, ljubimo i govorimo koliko ga volimo. A zapravo želimo da i druga strana otvoreno pokazuje svoje emocije.

Negde između svih ovih godina, partneri se malo udalje jedni od drugih. Ukoliko stignu do bračnog savetnika ili psihoterapeuta, često će mu reći: „ Kao da više nismo toliko bliski. Drugačiji smo jedno prema drugom. Živimo zajedno, a toliko smo udaljeni. Nije više toliko nežan prema meni. Ne pokazuje mi da me voli.“ Kada pitate drugu stranu šta misli o tome, često će Vam reći: „ To nije tačno. Ja nju volim. Ona to zna.“

U mnogim slučajevima, problem među partnerima bude upravo to „podrazumevanje“. Žene uglavnom traže bliskost koju će potvrditi nežnošću i rečima, dok je muškarci pokazuju putem seksualnih odnosa. I tu nastaje začarani krug. Obe strane traže bliskost, ali je ne dobijaju. Što je najgore, ne rade ništa po tom pitanju.

Kada psihoterapeut pokuša malo da osveži vezu i postavi partnerima zadatak da napišu ili kažu jedno drugom zbog čega su i dalje sa svojim partnerom, obe strane se poprilično iznenade. Ponekad bude toliko emocija, da se partneri i rasplaču. Emocije i dalje postoje. Samo smo, usput, imali nekih drugih problema i obaveza, zbog kojih smo zanemarili osobu koja je uvek tu, pored nas.

Nemojte dozvoliti da Vam se to dogodi. U bračni odnos se konstantno treba ulagati. Svakog dana. Ne može nešto potrajati, ako to stalno zanemarujemo. Nemojte razmišljati o svojim godinama ili koliko dugo ste zajedno. Nemojte dozvoliti da Vas koče predrasude. Već danas pokažite svom partneru koliko Vam je stalo do njega.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor