children-450925_960_720

Kada je pravo vreme za učenje dece o saobraćaju?

Često se pitamo kada je pravo vreme za učenje dece o osnovnim pravilima saobraćaja. Odgovor je: što pre – to bolje! Dete upija kao sunđer. Zbog toga je od izuzetne važnosti da ga što ranije naučite kako da prepozna opasne situacije i kako da se, u skladu sa njima, ponaša. Čim Vam dete prohoda, počnite sa lekcijama. To su lekcije koje su prilagođene tom uzrastu. Na primer, dete od godinu dana može prepoznati sledeće naredbe: „Stani! Stoj! Čekaj! “

Kada prelazite ulicu na obeleženom pešačkom prelazu, svom dvogodišnjaku možete pričati o tome kako on izgleda. Pokažite mu da su to linije bele boje i da se jedino na tim mestima može bezbedno prelaziti put. Pokažite mu kako izgleda semafor. Dečijim jezikom ispričajte da moraju stati kada je čika crvene, a krenuti kada je on zelene boje. Do treće godine, većina deca nauči da imenuje sve boje. Iako još nije savršeno u tome, Vi svakako budite uporni sa pričom.

Sa dve i po godine ih već možete učiti kako treba da se prelazi ulica. Recite im da prvo pogledaju levo, pa desno. Ukoliko nema nijednog vozila, put se može preći. Ukoliko primete da neko dolazi, najbezbednije je da sačekaju da vozilo prođe. Oni ova pravila neće odmah naučiti. I potrebno je mnogo ponavljanja kako bi im ona ušla u glavu.

Često ćete morati da ih opominjete, jer ukoliko se zaigraju, o tome neće razmišljati čak i na mnogo starijem uzrastu. Objasnite im da se vozila kreću velikom brzinom i da mogu da ih povrede. Ukoliko ih učite da voze bicikli ili rolere, neka to bude neko bezbedno mesto. Ali, pre nego što ih pustite da voze bicikli sa Vama, budite sigurni da su razlučili šta je levo, a šta desno, kako bi na vreme odreagovali u slučaju bilo kakve opasnosti. Možda na selu nema toliko rizičnih mesta i opasnosti, ali nađite drugi način za informisanje, da se ne biste iznenadili kada Vam se dete nađe u gradu.

Roditelji su uzor svojoj deci. Zbog toga, obratite pažnju da ne prelazite ulicu van obeleženog pešačkog prelaza. Ukoliko njima branite tu aktivnost, a onda Vi uradite istu glupost, džaba ste pričali. Nikakva obrazloženja u vidu kašnjenja ili žurbe ne dolaze u obzir! Pravilo je pravilo i ono mora da se poštuje!

Vezujte decu pojasom. Ne dozvolite da mala deca budu van sedišta ili sede u krilu. To nije bezbedno! Nemojte ih plašiti saobraćajnom policijom. Od ranog uzrasta moraju naučiti da se moraju ponašati odgovorno. Ne da bi izbegla kaznu od strane čike u plavom, već da bi bili odgovorni za sopstvenu bezbednost. Dok vozimo decu, dešava se da žurimo, kršimo pravila, psujemo, neprimereno obilazimo. Ne rizikujte! Krenite na vreme! Ili zakasnite! Ali, vozite bezbedno!

Nemojte razgovarati mobilnim telefonom, dok držite detetu ruku! Iako ste na mestu koje možda i nije toliko prometno, šaljete pogrešnu poruku! Iako mislite da Vaše dete ne obraća pažnju, ono će vrlo brzo početi da se ponaša po uzoru na Vas!

Postoje predavanja koja govore o saobraćaju, posebno u gradovima, međutim odaziv je slab. A onda se roditelji bune, kako deca nisu obaveštena. Tu odgovornost moraju preuzeti i roditelji, i škola, i čitav sistem! Bezbednost u saobraćaju je tema o kojoj trebaju razmišljati svi učesnici, bez obzira da li se radi samo o pešaku biciklisti ili osobi koja vozi skupoceno motorno vozilo. Budite odgovorni! Prijavite vozače koji krše propise! Dok nas ne udare po novčaniku, nećemo se naučiti pameti!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor