kako-se-razvija-vase-dete-od-7-do-9-meseca

Kako se razvija vaše dete od 7. do 9. meseca

U sedmom mesecu Vaša beba postaje pravi maher. Sada već uspeva na kratko da sedi bez podrške, iako je u tome još uvek nespretna. Sa igračkama postaje sve bolja. Svakom rukom može uzeti po jednu igračkicu ili kocku. Lupka je i trese. Veoma koncentrisano je istražuje. Ukoliko joj gurnete loptu, ona će je pogledom pratiti kako se kotrlja. Posmatra svoj lik u ogledalu i dodiruje ga.

U osmom mesecu počinje da se okreće sa leđa na trbuh. Ukoliko leži na leđima, a Vi joj malo pomognete, ona se može podići do sedećeg položaja. Bori se na sve načine i menja položaje kako bi dohvatila predmet koji je zanima. Sada već igračke može uhvatiti prstima i palcem.

Njena igra postaje veoma zanimljiva. Ona se igra tako što udara jedan predmet o drugi, baca ih na pod dok joj Vi podižete te iste predmete. Morate znati da je ovo njen način igre u ovom periodu, a ne bezobrazluk. Počinje da se igra skrivača sa Vama, dok stavljate ruke na svoje lice. Sada već izgovara određene slogove, dok jasno primećujete promenu jačine i visine tona.

U devetom mesecu Vaša beba može samostalno sedeti. Sama se može dovesti u sedeći položaj. Počinje da puzi, ali može i pokazivati potrebu da stoji dok je neko pridržava.

Ukoliko je neko doziva, ona pravilno može lokalizovati odakle taj zvuk dolazi. Reaguje na svoje ime. Sada Vas već može imitirati kako mašete. Počinje da se igra igračkama koje imaju kanap, pa ih na taj način privlači.

Sada je još aktivnija, pa spava još manje – oko 15 sati. Može čak i hraniti sebe keksom ili nekom mekanom poslasticom. Traži igračku koju ste ispred nje sakrili ispod ćebenceta. I pronalazi je lako. Počinje da brblja i da udvaja slogove. Razume jednu reč. Sada već shvata da je često u centru pažnje i privlači okolinu svojim aktivnostima.

Afektivna vezanost za majku ili drugu blisku osobu je veoma izražena. Recimo, pruža ruke da biste je podigli i plače kada se odvoji od majke. Ali, mnogo toga zavisi od samog karaktera bebe. Ona sada više nije toliko slobodna. Prema nepoznatim licima može pokazivati rezervisano ponašanje.

Ovo su grube smernice, koje su više vezane za redosled kojim se javljaju nego za sam uzrast, odnosno mesec bebe. Svi roditelji su drugačiji. Svako dete je drugačije. Koliko će se razviti u određenom periodu, zavisi od mnogih faktora: samih stimulusa, ali i od njenog karaktera.

Neke bebe su veoma aktivne i traže puno naše pažnje. Zbog toga im se i mnogo posvećujemo. Druge nisu toliko aktivne, pa se mogu zadovoljiti i sa mnogo manje igre. Sve je to individualno.

Zato, kad god čitate bilo koje smernice koje kao ove idu iz meseca u mesec, nemojte ih bukvalno shvatiti. Možda ćete se nepotrebno zabrinuti, dok će Vaše dete pokazati traženu aktivnost za, recimo, nedelju dana.

Beba koja ima sedam meseci može pokazati i neku aktivnost koja je „rezervisana“ za osmi mesec, a sa druge strane ne pokazuje neku drugu aktivost koja je predviđena za mesec u kojem se nalazi. Sve u svemu, svaki roditelj mora imati puno strpljenja kako bi se dete razvijalo na pravi način. Nemojte pritiskati bebu da pokaže neku aktivnost za koju i sama nije spremna, jer na taj način možete stvoriti averziju i dete će kasnije početi sa traženom aktivnošću.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor