Šta sve vaše dete može u periodu između 19. i 24. meseca?

Dobro je poznata sledeća činjenica: ponekad, roditelji prezaštićuju svoju decu. U tome preteruju. Deca ne rade ni ono što bi uveliko trebala u svom uzrastu. Pa, evo nekih smernica, ukoliko ne možete da se opustite i pustite Vaše dete da se osamostali.

Kada Vaše dete napuni 19 meseci, ono počinje da dovodi predmete u međusobni odnos. Pa tako, koristi razna sredstva kada želi da reši neki problem. Nekoliko puta će pogrešiti, ali će na kraju uspeti u onome što je naumilo. Kada gledate neku slikovnicu ili čitate knjigu, ono će znati da lista stranu po stranu. Ranije je listalo nekoliko stranica odjednom.

U 20. mesecu ima velikih promena u razvoju krupne motorike. Dete samostalno trči, šutira loptu, otvara vrata… Ali i dalje mu je potrebna pomoć kada silazi niz stepenice, tako što ćete mu držati jednu ruku.

U 21. mesecu izvršava nalog koji zahteva dve radnje, recimo: dođi i donesi…Traži rečima da jede kad je gladno i pije kad je žedno.

U 22. mesecu uživa u igrama bacanja i hvatanja. Koristi imenice, glagole i prideve kada priča. Sada koristi fraze od po tri reči.

Kada napuni 24. meseca, odnosno dve godine mnogi roditelji izjavljuju kako im je dete sada već veliko. Ona zaista postaju mnogo samostalnija. Pa tako, penju se uz stepenice bez ičije pomoći. Savlađuju jednostavne prepreke. Ukoliko to od njih tražite, oni će Vam pokazati pet delova tela: oči, uši, usta, nos, ruke, noge…Dete može samo skinuti gaćice, pantalone, jaknu, može samo zatvarati rajsferšlus. Može samo piti iz šolje i jesti čorbastu hranu kašikom. Odgovara ispravno na pitanja koja imaju značenje posedovanja, na primer: čija je ovo lopta? Kada gleda slikovnicu naopako, ono je ispravlja. Uglavnom je suvo noću, mada su u poslednje vreme pomerene granice privikavanja na nošu.

Kada napuni dve godine, ono počinje da se interesuje za grupne aktivnosti. Uživa u igri sa vršnjacima. Povremeno im daje ili pokazuje igračku.

U ovom periodu počinje i faza koju ne voli nijedan roditelj. Dete često prkosi zahtevima, a jogunstvo je veoma izraženo. Često govori: „Ne!“ i „Neću!“ Sve više pokazuje svoj ukus kada želite nešto da mu kupite ili ga u nešto obučete. Može Vam veoma lako reći da mu se ne sviđa određena kombinacija odeće. Govori kako određene odevne predmete uopšte ne želi da nosi.

Ljubomora je veoma izražena. Može biti usmerena prema svim članovima porodice. U ovom periodu dete često može gurati tatu od mame i ne želi da ona bude bilo čija, osim njegova. Ukoliko dete ima brata ili sestru, ljubomora može biti još jača.

Dete reaguje na emocionalni izraz odraslog. Recimo, možete mu reći: „Biću veoma tužan ako mi ne budeš dao tu loptu“. Dete će zastati, razmisliti i verovatno će Vam dati loptu. Ukoliko ovo ne uspe, verovatno će Vas poljubiti ili pomaziti kada se udarite i pravite se da plačete.

Ne zaboravite da se sva deca individualno razvijaju i da mnogo toga zavisi od njihovog interesovanja i posvećenosti, kao i od njihovog karaktera. Postoje deca koja ne žele da rade određene aktivnosti, iako su dovoljno zrele za nju. Zbog toga, ne paničite i pustite decu da se razvijaju svojim tempom. Ukoliko posumnjate u neke velike zaostatke ili kašnjenja, konsultujte se sa pedijatrom. Ukoliko pedijatar posumnja u neke propuste, uputiće Vas kod odgovarajućeg stručnjaka.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor