Kako se razvija vaše dete od 4. do 6. meseca

Kada dete navrši četiri meseca, obožava da navlači pamučnu pelenu na lice. Sada već pridržava predmet celom šakom. I dalje obožava da se igra svojim rukama. Posmatra predmet koji mu je u ruci i trese ga. Obožava da stavlja predmete i igračke u usta. To je njegov način da oseti i ispita svet oko sebe.

Pogledom može pratiti kružno kretanje nekog predmeta. Ono što je velika novina jeste da primećuje sitnije predmete koji se nalaze na stolu ili bilo gde ispred njega. Zadiviće Vas koliko stvari ono sada zaista primećuje.

Ono što svi primećuju jeste dečije smejanje. Počinje glasno da se smeje i svima je simpatično. Počinje da komunicira sa majkom tako što glasno guče. Ukoliko dozovete svoju bebu, ona će Vas tražiti pogledom. Majka oseća koliko je zaista potrebna svojoj bebi, jer joj ona sada tu potrebu i pokazuje.

U petom mesecu neke bebe mogu početi sa sedenjem, tako što imaju lagan oslonac. Glava je uveliko čvrsta. Počinje da okreće glavu, razgleda okolinu okretanjem glave i traži izvor zvuka. Razgleda sve predmete i njima proizvodi zvukove tako što ih trese ili udara o krevet, zid ili bilo kakvu podlogu. Ukoliko joj se zvečka nalazi nadohvat ruke, ona je može uzeti.

Beba u petom mesecu može vokalizovati dva glasa ili više njih. Sada već beba ima pozitivnu reakciju na svaki ljudski lik. Kao da joj se lice ozari kada nekog ugleda.

U šestom mesecu beba može duže vremena da sedi uz oslonac. Neće odmah pasti u stranu kao što se to ranije dešavalo. Ukoliko je uspravno držimo, primetićemo da pokušava da se odupre nogama o podlogu. Sada ima novu igru. Ležeći na leđima ona skida pelenu sa lica.

Sada je već mnogo spretnija. Hvata celim dlanom i opruženim palcem. Ukoliko želi da dohvati neku igračku, ona će to i učiniti, obema rukama. Isto tako, može prebacivati igračku iz jedne u drugu ruku, ako je ta igračka dovoljno mala i lagana. Počinje aktivnije i spretnije da se igra. Recimo, može držati kocku u svakoj ruci, a pogledom će tražiti treću. Ukoliko joj pokažete kako kocka pada sa određene visine, ona će ispratiti tu aktivnost.

Beba uči putem grešaka. Sada već pokazuje da je ljuta ukoliko joj nešto ne uspeva ili ukoliko joj oduzmete igračku sa kojom želi da se igra.

Obraća pažnju na razgovor koji se vodi oko nje. Počinje da razlikuje poznate od nepoznatih ljudi, mada je majku prepoznavala i ranije. Smeje se svom liku u ogledalu. Njen govor sada liči na pevanje. Počinje da modulira glas. Aktivnija je i samim tim spava manje, odnosno spava oko 16 sati.

Vaša beba raste iz dana u dan. Svakim danom Vam je sve interesantnija i možete više stvari da uradite sa njom. Sviđa Vam se zbog toga što možete da komunicirate i što Vam pruža povratnu informaciju, iako se to još uvek ne dešava putem govora.

Kada je odvedete u park ili na igralište, ona može posmatrati drugu decu, ali se još uvek igra sama. Majke uživaju u ovom periodu. Mnogi roditelji koji imaju dvoje ili više dece, govore kako je ovo najlepši period jer još uvek možete u duge šetnje, dok Vam je beba u kolicima i uživa u razgledanju okoline.

Svaka beba se individualno razvija. Ukoliko se razvoj Vaše bebe ne podudara sa ovom grubom skicom, nemojte paničiti. O svim pitanjima koja imate, otvoreno razgovarajte sa pedijatrom.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor