Reči koje trebaju ostati u prošlosti

Dan Vam je od samog jutra počeo naopako. Kasnite na posao, imate milion obaveza, šef Vam prigorava i zbog najmanje greške… Ne znate gde ćete od nervoze. Radno vreme se bliži kraju i jedva čekate da stignete kući.

Međutim, dan Vašeg partnera je bio veoma sličan. Samo što ste zakoračili u stan, započinjete neku glupu raspravu koja ne vodi ničemu. Svu svoju nervozu i nezadovoljstvo „bacate“ u lice svom partneru. I na iznenađenje svih prisutnih, izleću Vam reči koje niste mislili da izgovorite. Vaš partner je povređen i razočaran. Više nije bitan prethodni predmet rasprave. Započinjete novu svađu. I tako u krug.

Besni ste. Povređeni. Razočarani. Ne želite ni da vidite svog partnera, a kamoli da razgovarate sa njim. Ako partner započne bilo kakav razgovor iza kojeg se krije izvinjenje, Vi mu „nabijate na nos“ sve ono što je izrekao u afektu. Još gore, te reči izvlačite tokom svake sledeće rasprave. Nikako da ih pustite.

Ako Vam partner kaže nešto što Vas je povredilo, to mu recite odmah. Nema durenja, ćutanja i podrazumevanja da on treba da zna u čemu je pogrešio. Nemojte ćutati zbog mira u kući, jer će Vam se vremenom nakupiti nezadovoljstvo i ništa u braku neće funkcionisati. Umesto toga, sednite i razgovarajte. Za sve postoji adekvatan način. Evo kako možete biti iskreni, a istovremeno voditi računa da ne povredite osećanja svog partnera:

Umesto: „Tako si grub i neprijatan! Sa tobom se ne može razgovarati!“, Vi možete reći: „Znam da imaš mnogo problema i stresa na poslu. Međutim, grube reči povređuju moja osećanja. Hajde da se zajedno dogovorimo koje su nam najbolje opcije i kako da rešimo postojeće probleme. “

Imajte razumevanja. Svako od nas je odrastao u različitim porodicama. Dok je nekom sasvim normalno da mu se „omakne“ ružna reč tokom rasprave, drugima je to sasvim neprihvatljivo. Trudite se da budete što bolji, kako zbog svog partnera, tako i zbog sebe.

Imajte strpljenja. Za svaku promenu je potrebno mnogo truda i vremena. Nemoguće je nešto promeniti tokom noći. Zato, ako partner već sledećeg dana ponovi istu grešku, stavite mu do znanja, ali mu dajte i malo vremena. Vodite računa da Vam reči izgovorene u afektu ne postanu uobičajeni obrazac rasprave. Iz tog začaranog kruga je veoma teško izaći.

Ako Vam se partner izvini zbog nečega što je rekao i završite raspravu na tu temu, nemojte to ponovo pominjati u narednoj svađi. Naučite da stavite tačku kada je kraj. Konstantno ponavljanje već rešenih svađa ne vodi nikud, osim u novu svađu i produženo nezadovoljstvo. Na kraju krajeva, nijedan brak nije savršen. Svaki ima svojih uspona i padova. Ako stalno pričate o greškama svog partnera, kvalitet braka će početi da opada. Brak Vam se sigurno ne sastoji samo od povremenih rasprava u kojoj ponekad ispliva neka ružna reč. Međutim, ako Vam je ovaj scenario postao svakodnevnica, stanite i zapitajte se kako ga možete rešiti.

Ukoliko ne uspete da prevaziđete prepreke na koje nailazite, potražite stručnu pomoć. Adekvatan način komunikacije je nešto što se može naučiti. Potrebno je problemu prići na pravilan način. Vežbanje drugačije komunikacije, obraćanje pažnje na ključne stvari, iznošenje nezadovoljstva na svetlost dana u prisustvu stručnjaka koji ume da kontroliše tok rasprave Vam može i te kako pomoći. Nemojte čekati dugogodišnje nezadovoljstvo ili razvod, kako biste se odlučili na ovakav korak.

Odlazak kod psihologa ili psihoterapeuta je isto kao i odlazak kod lekara. Što pre otkrijete „bolest“, povećava se verovatnoća za njeno izlečenje. Ne čekajte da bude kasno!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor