Da li se i vaša deca međusobno svađaju?

Ukoliko ste roditelj dvoje ili više dece, sigurno ste svedok njihovim čestim svađama i prepirkama. One Vas izluđuju. Mislite da su Vaša deca najgora i ne znate u čemu ste toliko pogrešili. Razočarani ste, jer želite da se slažu i budu bliski. A to im nikako ne uspeva.

Opustite se. Sasvim je normalno da se braća i sestre međusobno svađaju. Svađe su učestalije ukoliko je manja razlika u uzrastu dece. Takođe su učestalije kod pripadnika istog pola.

Pre nego što počnete da se nervirate, pročitajte sledeće. Svađe među braćom i sestrama imaju i mnogih pozitivnih strana. Zahvaljujući njihovim svakodnevnim raspravama oni uče kako da pregovaraju, rešavaju probleme i konflikte. Uče se davanju, uzimanju, deljenju, nepravdi, toleranciji, opraštanju… Porodično okruženje i bliskost koje vlada je najbezbolnije za ovakvu vrstu učenja. Uprkos tome, ne znate kako da reagujete? Evo nekoliko saveta…

Nemojte se mešati. Ukoliko shvatite da se deca svađaju zbog neke sitnice, pustite ih da sami reše problem. Oni se često bore za Vašu naklonost i oboje žele da budu u pravu. Kada shvate da Vi ne reagujete, moraće sami to da reše. Na taj način ih učite samostalnosti.

Ukoliko svađa preraste u fizički obračun ili grubo vređanje – umešajte se. Pokažite im da se problemi ne rešavaju na taj način. Prvo ih razdvojite. Pustite da se malo smire, pa ih saslušajte. Nemojte biti glavni sudija, niti stati na nečiju stranu, jer ćete na taj način samo podstaći rivalstvo među njima.

Pokušajte da ih razumete. Ne možete očekivati da će Vaša deca konstantno osećati samo pozitivne emocije. Imaju i negativne i moraju i njih izbaciti na neki način. Učite ih da taj način bude društveno prihvatljiv.

Kada se malo „ohlade“ podstaknite ih na pomirenje. Objasnite im koliko su važni jedno drugom. Pokažite im kako da savladaju razmirice bez grubosti, tuče i vređanja. Vi ste im najbolji primer. Ukoliko ste često nervozni i konflikte rešavate vikom i svađom, ne očekujte da će Vaša deca biti drugačija. Zato, vodite računa kako razgovarate sa svojim partnerom.

Negujte njihovu različitost i posebnost. Ističite vrline i veštine oba deteta. Pohvalite ih kada nešto urade zajedno. Recite: „Drago mi je što ste zajedno spremili sobu. To mi mnogo znači.“

Dajte im zadatke i obaveze koje moraju zajedno obaviti. Neka zajedno pokose travu u dvorištu ili skupe opalo lišće. Zajedničke aktivnosti će ih zbližiti.

Nemojte praviti ustupke samo zato što je neko dete mlađe. Česte su sledeće rečenice: „Daj mu tu igračku, on je još uvek mali.“ Kada odredite pravila, ona moraju važiti za sve članove porodice. Jedino će ih na taj način poštovati.

Ne upoređujte svoju decu. Nemojte reći: „Zašto nisi malo vredniji, kao tvoj brat?!“ Na taj način samo podgrevate rivalstvo i takmičenje. A to nije način da postanu bliski.

Dajte im slobodu da budu ono što jesu. Bez obzira što su to Vaša deca i što pokušavate da budete pravedni, oni su različiti. Imaju različite osobine, bez obzira što odrastaju u istoj porodici. Pustite ih da s’vremena na vreme odvojeno uživaju u onome što vole.

Bez obzira na sve muke kroz koje svakog dana prolazite, doći ćete i u period kada će se Vaša deca udružiti protiv Vas. Nemojte im to zabranjivati. To je posebna vrsta vezanosti. Gledajte to sa vedrije strane – uprkos svemu, postali su bliski.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor