naucite-da-smirite-svoja-osecanja

Naučite da smirite svoju ljutnju

Kad god se svađate sa bračnim partnerom, dešavaju se određene fiziološke promene u organizmu: ubrzava se lupanje srca i disanje, diže se krvni pritisak i nivo adrenalina. Međutim, dešavaju se i neke promene na psihičkom planu: ne razmišljate trezveno, reakcije su preterane, kažete stvari koje ne mislite… Kada bura prođe, osećate nezadovoljstvo (jer problem ipak nije rešen) i kajanje (jer ste povredili osobu koju volite).

Trebate izraziti svoju ljutnju. Ukoliko je stalno potiskujete, postoji ogromna mogućnost da se razbolite. Između ostalog, možete postati depresivni ili dobiti povišen krvni pritisak. Potisnuta ljutnja može pobuditi i pasivno-agresivno ponašanje. U ovom slučaju se ne suočavate direktno sa subjektom koji je izazvao Vašu ljutnju, već mu radite „iza leđa.“ Vremenom, možete postati nezadovoljna osoba koja je konstantno neraspoložena i neprijateljski nastrojena prema drugim ljudima, jer ne rešavate pravi uzrok na adekvatan način.

Kada ste ljuti ne trebate urlati na sav glas i vređati svog partnera. Postoji mnogo mirniji način. Pre nego što krenete u akciju, razmislite zbog čega ste stvarno besni. Da li Vas je iznervirao partner nekom sitnicom ili ste ljuti jer Vas je šef kritikovao, a niste smeli ništa da mu kažete? Ukoliko Vas je iznervirao šef ili neka treća osoba, sednite i razmislite kako ćete sledeći put reagovati, a da ipak budete zadovoljni ishodom.

Ukoliko Vas je iznervirao partner, dišite polako i izbrojte do deset. Recite mu u čemu je problem i šta Vam je zasmetalo, ali to učinite mirno i staloženo. U tom slučaju, partner neće reagovati napadom, već će i on biti smireniji. Na taj način ćete brže i lakše doći do rešenja, zajedničkim snagama. Nećete gubiti vreme na nepotrebne svađe koje mogu trajati satima.

Ukoliko Vaš partner ima problem sa izražavanjem ljutnje, saslušajte ga. Kada se izduva, pitajte ga da li je završio. Pokažite mu da ćete reagovati smireno, čak i ako Vas je povredio svojim rečima. Postavite sledeće pitanje: „Da li sada možemo da počnemo sa rešavanjem postojećeg problema, bez vike i vređanja?“

Kada pravilno izražavate ljutnju, Vi ostajete pri svojim uverenjima, ali ih iznosite planski, svesno i ne dozvoljavate emocijama da preuzmu vođstvo. Ukoliko vidite da nakon određenog vremena nema nikakvih promena u razgovoru sa partnerom, recite: „U redu. Svi imamo pravo na svoje mišljenje. Ne slažem se sa tvojim stavom. Ja mislim drugačije. Ali, prihvatam da i ti misliš drugačije. Da li možemo da završimo raspravu, konstatujući da su nam stavovi po pitanju ove teme različiti?“

Šta ćete sve reći varira od situacije do situacije, u zavisnosti od toga da li je u pitanju sitnica ili neka krupna stvar. Nemojte samo imati ubeđenje da su sve stvari krupne i praviti haos od svake nesuglasice.

Ne možete preko noći naučiti ovako da se ponašate ili reagujete. Konstruktivno pokazivanje različitih negativnih emocija se dugo uči. Treba Vam puno upornosti. Ali, nemojte odustajati. Možda ćete ići dva koraka napred, pa jedan nazad. Bilo bi dobro da konsultujete stručnjaka. Postoje različite radionice koje se bave ovom temom. Posetite ih i budite stabilnija i zrelija osoba. Možete početi da se bavite jogom ili nekim sportom kojim ćete izbaciti sav višak energije.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor