lose-navike-koje-iritiraju-vaseg-partnera

Loše navike koje iritiraju vašeg partnera

Žene i muškarci su oduvek bili različiti. Probleme, prepreke i svakodnevne životne situacije rešavaju na sasvim drugačiji način. Dok je jednoj strani sasvim logično da se problem rešava razgovorom, drugoj strani je lakše i bolje da se o problemu ćuti.

Loše navike često predstavljaju kamen spoticanja u braku. Mogu postati simpatične. Tada ih prihvatamo kao mane našeg partnera i manje ili više se mirimo sa njima. Ali, nekim parovima one uopšte nisu zabavne, te izbijajaju ozbiljne svađe koje ugrožavaju brak.

Jedna od najčešćih loših navika muškaraca koje smetaju ženama, jeste ostavljanje stvari za sobom. Tu najčešće spadaju prljave čarape na sred sobe, veš i odela koja se ostavljaju po celoj kući, gde god je pogodno.

Žene se, takođe, veoma često žale na „muški“ način komunikacije. Oni ne vole mnogo da razgovaraju. Dok Vas „slušaju“ oni mogu gledati televizor. Iako klimaju glavom i povremeno izgovore: „Da, aha i tako je“, oni Vas, zapravo, ne čuju. Ne vole da ogovaraju, mešaju se u tuđi život, te su im Vaša prepričavanja radnog dana prosto gubljenje vremena.

„Slabiji pol“ nervira i često zaboravljanje važnih datuma, rođendana i godišnjica. Žene bi volele da su muškarci osećajniji i da povremeno iskazuju svoju ljubav sitnim gestovima.

Kada dođu deca, muškarci često prepuštaju ženi sve važne odluke i kućne poslove. Često ćete čuti rečenicu: „Ti to radiš mnogo bolje od mene.“ Nemojte se upecati, pustite ih da urade neku obavezu, bez obzira što to nije savršeno ili onako kako Vi želite da bude. U suprotnom, sve ćete raditi same. Nemojte misliti da se bilo šta podrazumeva. Sve što želite, morate otvoreno reći.

Muškarci uglavnom prebacuju ženama probleme koji su vezani za komunikaciju. Prigovaranje, kritikovanje i „zvocanje“ je nešto što izaziva veliku odbojnost jačeg pola. Žene bi o problemu pričale satima. Muškarci vole da ih brzo reše. Zbog toga često dolazi do nepotrebnih i dugih rasprava.

Muškarci ne vole kada im žene diraju „radni prostor“. Oni se savršeno snalaze u čitavoj hrpi papira razbacanim po stolu, dok žene imaju potrebu da sve to sklone i slože. Muškarac je barem jednom izgovorio sledeće: „Gde mi je onaj važan dokument koji sam juče doneo sa posla?“ Žena odgovara: „Tamo gde si ga ostavio! Ne razumem kako se snalaziš u toj razbacanoj gomili?!“ Nakon toga kreće uobičajena rasprava.

Sigurno Vam je poznata sledeća situacija: Žena je vidno nervozna. Kada je muž upita šta nije u redu, ona besno odgovara: „Sve je u redu!“ Žene su u ovakvim slučajevima sante leda koje je veoma teško otopiti. Nakon određenog vremena sledi čuvena rečenica: „Znaš ti veoma dobro šta nije u redu!“ Zatim, muž kaže da ne zna i kreće paljba i vika, gde se muškarac već uveliko isključio.

Muškarcima često smeta i ženina nemogućnost da se opusti. Ovo se, uglavnom, vezuje za ulogu majke. Žena je toliko opterećena bebom i njenim potrebama, da često stavlja svog partnera u drugi plan.

Koji god problem imate, važno je da ga rešite. Nemojte misliti da ste savršeni i nepogrešivi, jer to zaista niste. Svi mi imamo svojih mana. Svaka rasprava između muškarca i žene je, zapravo, lančana reakcija. Prekinite je na vreme i otvoreno razgovarajte. Težite nalaženju rešenja, umesto što težite ka tome da ste uvek u pravu.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Jedan komentar na temu “Loše navike koje iritiraju vašeg partnera

  1. on je k a t a s t r o f a
    po drugi put smo se razišli
    sve pogrešno tumači, vrlo je osvetoljubiv i agresivan, sasvim zatvoren
    kaže da me voli, ali ja to ne verujem
    ne osećam potpunu bliskost iako smo zajedno 24h/365 na njegovo insistiranje(i meni je to ok)
    kad žestoko plane, meni je samo odlazak u glavi
    žao mi je, mnogo mi je žao

Ostavite odgovor