da-li-govorite-sve-sto-mislite2

Da li govorite sve što mislite?

Danas se nije teško udati ili oženiti. Međutim, živimo u vremenu u kojem je veoma teško održati kvalitetan brak. Živimo veoma brzim životom i jedva da imamo vremena da se malo posvetimo svojoj deci i partneru.

Bračni partneri moraju biti jednaki u svemu. To znači da u svakom trenutku možete da kažete svom partneru ono što mislite, bez bojazni da će on otići, da će se naljutiti, da neće čuti ono o čemu pričate. Naravno, za sve postoji pravi način i pravo vreme.

Birajte mesto i vreme kada ćete voditi ozbiljan razgovor. Njemu nije mesto pred decom ili bilo kojim društvom. Za razgovor morate imati tišinu i slobodu da iskažete svoje misli, potrebe i najdublja osećanja. Nemojte započinjati ozbiljan razgovor ukoliko znate da negde žurite. Sve ćete pokušati da stavite u pet minuta, a to svakako nije dovoljno. Osim toga, zbog žurbe osećate veliki pritisak koji samo može pojačati bespotrebnu tenziju između vas.

Ton glasa je izuzetno važan. Ukoliko je on povišen ili obojen bilo kakvom vstom negativnosti, Vaš partner Vas neće čuti onako kako želite. On će samo čuti da vičete, da se svađate i da napadate i zbog toga neće biti svoj, već će se braniti svim silama koje su mu na raspolaganju. Vi svakako trebate reći sve što Vas muči, ali vodite računa da bude mesta za dogovor, kompromis i rešenje koje oboje tražite.

Već neko vreme Vas muči neko partnerovo ponašanje, ali konstantno ćutite jer se bojite sukoba ili svađe? Pokušavate da budete što bolji i da ne zanovetate? Ukoliko je u pitanju neka sitnica, prećutite. Niko od nas nije savršen i svako od nas ima sitnih mana koje mogu smetati osobi sa kojom živimo. Međutim, ukoliko je u pitanju nešto ozbiljnije, morate razgovarati sa svojim partnerom. Nijedan problem se ne rešava sam od sebe. Pre nego što Vam „prekipi“ i počnete da urlate na sav glas, pokušajte sa sledećom metodom: ako Vas nešto muči, recito to svom partneru. Bez napada, vike, galame i svađe. Jednostavno mu ispričajte kako se osećate. Razgovarajte o mugućim rešenjima. Razgovarajte o tome šta svaka strana može da uradi kako bi se problem rešio.

Za svaku promenu je potrebno mnogo vremena. Ljudi se jako teško menjaju, pre nego što „udare u zid.“ Svako ima neku svoju granicu, koju pređe i kaže: „E sad je dosta!“ Zato, kad počnete da pričate o problemu i načinima na koji se on može rešiti, imajte strpljenja. Ukoliko se zaista trudite, u početku će se problem ponavljati, ali manjim intenzitetom i manjom učestalošću. Dajte vremena kako sebi, tako i svom partneru.

Nemojte pretiti. Nikad nemojte reći svom partneru da ćete otići ukoliko to zaista ne mislite. Nemojte ga kontrolisati i manipulisati njime, jer će sve to doneti samo privremeno rešenje i sve će se veoma brzo vratiti na staro. A čisto sumnjam da ćete i Vi biti zadovoljni načinom koji je doveo do „rešenja problema“. Umesto toga budite realni, otvoreni i smireni. Bacite sve karte na sto bez imalo uvijanja. Nemojte reći: „Još samo ovaj put.“ Ukoliko primetite da određeni problem nestane, a zatim se ponovo pojavi, to znači da ga niste ni rešili. Odmah promenite pravac i pokušajte da ga rešite na drugačiji način. Očigledno da prethodni nije valjao.

Nemojte dozvoliti da Vam tišina stvara negativne emocije. Nemojte dozvoliti da ozlojeđenost, bespomoćnost i uzaludna borba postanu deo Vaše svakodnevnice. Ukoliko imate bilo kakav problem, razgovarajte o tome. Nemojte odustajati od kvalitetnog odnosa. Sasvim je u redu da se s’vremena na vreme posvađate. Ali, lepih trenutaka treba biti mnogo, mnogo više. Vaš partner treba biti neko ko Vas čini srećnim i zadovoljnim. Vaš partner treba biti neko ko Vam puni baterije. I obratno.

Ukoliko primetite da Vam bračni život već neko vreme ide stranputicom, a ne znate kako da savladate problem, obratite se stručnjaku. Možda Vam on može pomoći. Nemojte dizati ruke ukoliko niste sve pokušali.

O.B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor