koliko-je-vazno-vreme-u-prirodi

Koliko je važno vreme u prirodi ?

Letnji je raspust. Deca imaju suviše slobodnog vremena. Na moru ste već bili ili tek trebate da odete. Ili nemate novaca da idete ove godine.  A 1. septembar i početak  nove školske godine je još uvek daleko. Da li ste razmišljali da Vaše dete odvedete na nekoliko dana u neki letnji kamp? Naravno, ukoliko ono želi. Na taj način ono uči kako da se malo odvoji od roditelja, a Vi ćete imati više vremena za neke druge stvari koje niste stigli da pozavršavate.

Letnji kampovi su zanimljivi. Često ih organizuju određena udruženja, sportski klubovi, crkve, itd. Ima puno dece istog ili sličnog uzrasta. Oni su uglavnom organizovani tako da se smenjuju obaveze, igra i slobodno vreme. Organizuju se razne radionice i sportovi koji su korisni za decu. Deca imaju mnogo stručnjaka koji se brinu o njima.

Disciplina je na zavidnom nivou. Uvek se ustaje u isto vreme, obroci su u isto vreme, leže se u isto vreme… U međuvremenu deca imaju mnogo aktivnosti. Organizatori ih uče da budu samostalna. Uče ih da se snalaze u prirodi. Sve je to njima novo i izuzetno zanimljivo.

Deca se takmiče u određenim sportovima. Organizuju se grupe. Deca se druže i upoznaju jedni druge. Stalno se rađaju neka nova prijateljstva. Ovo je veoma dobar način da odvojite decu od TV programa, kompjutera i igrica. Deca uče kako da budu korisna u prirodi. Ona je totalno drugačija od svega na šta su navikla u kući ili u stanu.

Ukoliko u Vašoj blizini nema letnjih kampova, organizujte kampovanje Vi sami. Uzmite šatore, pecaljke i sav prateći pribor koji će Vam dobro doći u prirodi. Pričajte sa Vašom decom o tome kako ste Vi provodili svoje detinjstvo. Naučite ih svemu što su Vas učili Vaši roditelji ili deka i baka.

Nažalost, današnja deca imaju veoma malo kontakata sa prirodom. Ne znaju kako da se snađu u njoj. Dosadno im je. Znaju samo za igrice i kompjuter. Dete mora naučiti što više stvari. Na taj način će se lakše snalaziti u svim novim situacijama.

Zbog toga nemojte zaboraviti da im prenesete svoju ljubav prema prirodi. Nemojte od njih praviti snobove koji ne znaju da uživaju u životu. Na taj način će im uvek trebati neko ili nešto da ih zabavlja i zanima. Neće razvijati svoju maštu i kreativnost. Neće naučiti kako da budu samostalni.

Učite svoju decu kako se peca. Učite ih kako da naprave zaklon u šumi. Naučite ih da zapale vatru bez šibice ili upaljača. Pustite ih da hodaju bosa. Ionako su stalno u obući, jer u gradu ima veoma malo mesta gde mogu biti bez nje.

Ukoliko niste u prilici da pružite deci išta od ovoga, onda prirodu dovedite u Vaš dom. Zasadite neko drvo u svojoj bašti, zajedno sa Vašom porodicom. Neka to bude Vaše porodično drvo. Zasadite neku voćku ili neko povrće u bašti. Neka deca imaju obavezu da zalivaju biljke i vode računa o njima.

Postoji milion načina da kvalitetno provedete vreme sa Vašom decom. Budite i sami kreativni i naučite Vašu decu svemu što znate. Uživajte!

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor