kako-da-razgovarate-sa-strucnjakom-o-vasem-detetu

Kako da razgovarate sa stručnjakom o vašem detetu?

Bilo da ste se upravo porodili, pa razgovarate sa babicom u porodilištu ili razgovarate sa lekarom opšte prakse, specijalistom ili psihologom, imate pravo da znate sve što je vezano za problematiku Vašeg deteta.

Koliko puta ste primetili da ste sa stručnjakom razgovarali veoma kratko, a on je izneo tonu pojmova za koje ne znate šta znače. Komunikacija između stručnjaka i pacijenta uglavnom ima karakteristike nekog ekspertskog odnosa. Ukoliko niste završili medicinski fakultet, verovatno nemate pojma šta navedeni pojmovi znače.

Stručnjaka ima mnogo. Možda su dobri u poslu kojim se bave, ali neki od njih imaju veoma slabo razvijene komunikacijske veštine. Zbog toga je potrebno da skupite petlju i pitate ono što Vas zanima. Ukoliko ste dobili odgovor koji i dalje ne razumete, zamolite da Vam stručnjak ponovo objasni drugačijom terminologijom.

Roditelji su preplašeni kada njihovo dete ima bilo kakav zdravstveni problem. Zbog toga je izuzetno važno da možete da pitate sve što ne znate. Nemojte se osećati loše zbog toga. Kada biste znali odgovore na sva pitanja i sami biste lečili svoje dete.

U nekim teškim situacijama, koji se tiču zdravstvenog stanja Vašeg deteta, možete reagovati nevericom i šokom i tada je veoma teško da pratite ono što vam stručnjak govori. U tom slučaju, zakažite ponovni razgovor kada ćete biti smireniji.

Ukoliko stručnjak nema vremena da Vam da odgovore odmah, pitajte ga kada će imati. Zakažite razgovor sa njim. Potražite objašnjenje od medicinske sestre ili drugog stručnjaka koji se nalazi blizu Vašeg deteta.

Ukoliko trebate da odlučite o nekoj hitnoj intervenciji koju treba sprovesti kod deteta, pitajte za dodatne informacije. Morate baratati sa što više informacija, kako biste uopšte mogli da donesete bilo kakvu odluku.

Pratite reakcije stručnjaka. Ukoliko je brzo prešao sa jedne na drugu temu, zatražite dodatno objašnjenje.

Svi zaposleni imaju veliki broj pacijenata i veoma malo vremena za duge razgovore. Imajte to na umu. Dok se ne poveća broj zaposlenih u zdravstvu ili uvedu neke dodatne edukacije kroz koje prolaze zaposleni, situacija zavisi i od Vas.

Ukoliko za to imate vremena, potražite dodatnu literaturu. Na taj način će Vam neki pojmovi, poremećaji i oboljenja sigurno biti jasnija.

Nemojte se plašiti, stideti i povlačiti. Reč je o Vašem detetu. I niko se neće boriti za njega više nego Vi. Budite uporni.

Nisu svi stručnjaci isti. Neki znaju kako da razgovaraju sa porodicom pacijenta, dok drugi nemaju baš najbolje razvijenu ovu komunikacijsku veštinu. Ukoliko je nemaju, budite Vi ti koji će potencirati dodatne informacije.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor