da-li-pribegavate-belim-lazima-u-braku

Da li pribegavate belim lažima u braku?

U početku veze sve ide kao podmazano. Nije Vam teško da popustite svom partneru. Kako vreme odmiče, tako se sve teže navikavate na ovu veštinu. Ponekad popustite, ali uglavnom, želite da isterate svoje, inatite se i vodi Vas ponos. Ovakve „sitnice“ zaista znaju da zaljute čorbu.

Međutim, što ste duže u braku, bolje poznajete svog partnera. Znate kako će reagovati u određenim situacijama. Zbog toga, osobe koje su u braku i po nekoliko decenija, šaljivo poručuju sledeće: iskrenost je jako važna. Poverenje je stub svakog dobrog braka. Ali, nije na odmet da ponekad pribegnete malim belim lažima. Život će Vam postati mnogo lakši.

Pustite svog supruga da menja pelene detetu, bez obzira što to ne radi baš najbolje. Možda će ih staviti naopako. Ali, ukoliko ga budete kritikovali, sledeći put to neće uraditi. Isto to važi i za sve čega se dohvati da radi po kući, bez obzira da li to bilo usisavanje, brisanje prašine, peglanje ili pranje posuđa.

Pohvalite ga kao da je upravo uradio ogromnu stvar. Biće ponosan do neba. Osećaće se kao pravi muškarac. Samopouzdanje će mu porasti.

Ponekad ga pustite da bude u pravu, iako to nije. Jake žene koje vole svoje muževe to čine. Svakako je u pitanju sitnica, zar ne? Pametniji popušta…

Ne mešajte se svom partneru u popravku automobila, motora ili bilo kog drugog vozila. Iako se ne razume, on će prvo pokušati sam da popravi kvar. Nema veze što će napraviti još veći problem. Njemu je ispod časti da to uradi automehaničar koji živi dve ulice niže. Ne brinite, na kraju će odustati i odvesti auto pravom majstoru.

Pustite svoju suprugu da donosi sve odluke koje se tiču dekoracije, premeštanja nameštaja, krečenja, lepljenja tapeta, stavljanje pločica, kupovine novog tepiha, itd. U takvim situacijama su pametnije i od majstora koji se ovim poslom bave godinama. Ukoliko joj se suprotstavite na ovom terenu, bićete u velikoj nevolji. Ukoliko je pustite da uradi po svom, neko vreme ćete biti pošteđeni zvocanja i držanja slova.

Iako mislite da je „volim te“ prevaziđena izjava, koja nema veze sa uspešnim brakom, ipak je izgovarajte s’vremena na vreme svojoj ženi. Ulepšaćete joj dan. Samim tim i sebi.

Povremeno joj poklonite cvet ili izvedite na večeru. Čak i onda kada niste ni u čemu pogrešili. Ženama je to potrebno, iako ne žele da priznaju.

Uvek joj recite kako lepo izgleda. Čak i onda kada je dobila koji kilogram viška. Žene su jako osetljive na svoj izgled. Vaš kompliment će joj mnogo značiti.

Ovim rečenicama ne želimo da podstaknemo izgovaranje šarenih laža. Ali, složičete se da je brak institucija koja se ne održava sama od sebe. Potrebno je uložiti mnogo truda. Ukoliko volite svog partnera ili partnerku, to mu/joj morate i pokazati s’vremena na vreme. Drugačije neće znati.

Zato, progledajte kroz prste ponekad. Niko od nas nije savršen. Svi mi imamo mana sa kojim je teško živeti. Malo pozitivne atmosfere, komplimenata i kompromisa nikom nije naškodilo.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor