kako-izlazite-na-kraj-sa-pubertetom

Kako izlazite na kraj sa pubertetom?

Mnogi roditelji se bore sa ovim problematičnim periodom. Čini im se kao da ne prepoznaju svoje dete. Ono se „preko noći“ pretvori u odraslu osobu koja u svakom trenutku izražava buntovništvo. Roditelji se osećaju zabrinuto, jer smatraju da više nisu bliski sa svojim detetom. Imaju osećaj da su im odnosi iz dana u dan gori. Svaki razgovor predstavlja sukob kojem nema kraja.

Dete počinje drugačije da se oblači, devojke počinju da se šminkaju, malo vremena provode kod kuće, ne žele da uče, soba im je u haosu… Još juče je to dete bilo malo i išlo u vrtić. Pitate se gde je ono nestalo?

Što više zatežete konce, dete Vam sve više beži. Način vaspitanja koji ste do juče koristili, sada više ne deluje. Pitate se u čemu ste pogrešili i šta se to događa sa Vašim detetom. Teško se suočavate sa ovom velikom promenom. Osim toga, brinete da Vaše dete ne krene nekim lošim putem, jer svet zaista može biti opasno mesto.

Osnovna promena koju trebate da uvedete u Vaš odnos, jeste da ne pričate sa njim kao sa detetom. Iako ono još uvek to jeste. Ukoliko budete vikali, ono će vikati još jače. Ukoliko ga budete kažnjavali na neadekvatan način, ono će baš u inat uraditi ono što ne sme. Zbog toga, pokušajte neku drugu metodu.

Kada se posle neke svađe malo stišaju strasti, smireno ga pozovite da porazgovarate. Objasnite mu da ste Vi roditelj i da se brinete za njega. Zbog toga ga zapitkujete sve što želite da znate. Ukoliko ste rekli nešto što niste smeli – izvinite se. Recite da ne trebate tako da razgovarate sa njim. Pitajte ga na koji način želi da reši problem, tako da obe strane budu zadovoljne. Pokušajte da ne držite pridike, već da zaista razgovarate.

Uvažite njegovo mišljenje. Naravno ukoliko ne predloži nešto što prelazi sve granice. Pa čak ni onda nemojte reagovati burno. Recite da se ne slažete sa njim i pokušajte da pronađete neki kompromis.

Slobodno pričajte o svojim osećanjima. Kada govorite o tome kako se osećate, prelazite na onaj ljudski nivo gde priznajete da niko nije savršen. Pa čak ni Vi. Pitajte ga kako se on oseća. Budite otvoreni jedno prema drugom. To je jedini način da ponovo uspostavite bliskost.

Dajte sebi malo vremena. Ovo je za oboje novi period i moraćete da naučite kako da plivate u njemu. Morate shvatiti da nije dete jedino koje mora uvesti određene promene, već i Vi morate uraditi to isto.

Što pre shvatite da sa detetom u pubertetu morate razgovarati kao sa nekim ko je na Vašem nivou, pre ćete postići rezultate. Ukoliko se nešto dogovorite, probajte da verujete u svoje dete. Pružite mu odgovornost, ali i poverenje da će ono u tome uspeti.

Ukoliko u svakoj teškoj situaciji razgovarate normalno sa svojim detetom, vatre bi trebalo da utihnu. Ukoliko ne znate na koji način da doprete do njega, probajte da se obratite psihologu ili psihoterapeutu. On će biti neko ko posmatra problem iz neutralnog ugla. Možda Vam je to u ovom trenutku veoma potrebno.

Za konflikt je uvek potrebno dvoje. Svako od nas ima kako svojih vrlina, tako i svojih mana. Budite svesni toga. Ponekad je zaista potrebno da popustimo i oprostimo. Sigurno ste se i Vi drugačije ponašali i razmišljali u različitim životnim periodima. Pomozite Vašem detetu, umesto što mu određene stvari činite još težim. Probajte da ga razumete na svakom nivou.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor