prva-zaljubljenost

Kako razgovarati sa decom o prvoj zaljubljenosti ?

Nismo ni svesni koliko vreme brzo prolazi. Kao da smo još juče jurili za našom decom po parkovima, igralištima, brisali im nos i menjali pelene. Međutim, ona rastu i iz dana u dan su drugačija. Ponekad ne znamo kako da im se približimo i kako da razgovaramo o neprijatnim temama.

Pubertet je period velikih promena, ne samo za naše dete, već i za nas. U tom periodu ona žele što pre da odrastu. Više im nismo potrebni kao pre. U nekim situacijama se čak i stide našeg prisustva, iako su nas još juče čvrsto držali za ruku.

Ono što je važilo juče, ne važi i danas. Moramo se menjati zajedno sa našim detetom, kako bismo sačuvali blizak odnos koji smo gradili godinama. Često smo svedoci kako se živahno dete pretvara u povučenu osobu. Posle određenog vremena shvatimo da se zaljubilo i ima prvu simpatiju. Kako da razgovarate na tu temu?

Bez obzira koliko biste to voleli, morate shvatiti da kao roditelj nikada nećete znati sve, kao što je to bio slučaj dok Vam je dete bilo malo. Sada Vaše dete ima svoje tajne koje želi da sačuva za sebe ili će podeliti samo sa najboljim prijateljem ili prijateljicom. Zbog toga poštujte njegovu privatnost.

Nemojte na silu tražiti informacije. Budite spontani i ponekad se spustite na nivo tinejdžera. To Vam može pomoći. Pričajte svom detetu kako ste i Vi imali simpatije pre njegovog tate. Prepričavajte zanimljive događaje i anegdote. Takav razgovor Vas i te kako može ponovo zbližiti i otvoriti, eventualno, zatvorena vrata.

Savetujte dete u skladu sa njegovom ličnošću. Vi ste bili drugačiji. Sada ste mnogo zreliji i mudriji. Ali, to ne nači da je i Vaše dete toliko samouvereno. Umesto gotovih saveta, pokušajte da usmeravate dete na najbolji mogući način. Neka ono odradi ono što je važno. Nemojte spuštati dete na nivo koji je već odavno prevazišlo. To Vam nikako neće pomoći.

Ukoliko saznate da je neki mladi zavodnik ili zavodnica slomila srce Vašem detetu, nemojte grubo reagovati. Svako mora proći kroz taj osećaj. To je deo odrastanja. Nemojte govoriti ružne reči o simpatiji, pokušavati da razgovarate sa njegovim roditeljima ili slično, jer nikad ne znate šta će se dalje dešavati. Možda će jednog dana biti u vezi ili će postati najbolji prijatelji.

Nemojte se podsmevati svom detetu i praviti šale na njegov račun. Ono je veoma osetljivo u ovom novom životnom periodu.

Nemojte bežati od nezgodnih tema koje se tiču seksa. Ukoliko mislite da je vreme, pozabavite se i tom temom. Informacije koje mladi razmenjuju jedni sa drugima su često pogrešne ili poluistinite. Ukoliko ne možete da razgovarate na ovu temu, potrudite se da dete ipak dobije što više informacija. Neka to bude neko blizak iz porodice. Možda će tetka ili ujak pomoći? U krajnjem slučaju, nabavite odgovarajuću literaturu ili potražite savet stručnog lica.

Nisu deca baš toliko naivna koliko mi mislimo da jesu. Ali, ipak je važno razgovarati i o tabu temama. Nemojte dozvoliti da Vaše dete odraste tako što ćete zaobići sve „škakljive“ teme. Na taj način možete izgubiti bliskost koju ste dugo održavali i ulagali u nju.

Budite spremni na velike promene. To je jedini način da održite korak sa Vašim detetom. Setite se Vašeg odrastanja i situacije kroz koje ste Vi prolazili. Ni danas nije mnogo drugačije, osim što su današnja deca mnogo slobodnija i naprednija u svakom pogledu.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor