Da li i vaše dete prolazi kroz fazu: „neću ni kako ja hoću“?

Dvogodišnjaci umeju biti zaista naporni. Do juče ste umeli o svemu da se dogovorite, ali danas Vam se Vaše dete i te kako suprotstavlja. Ono ispituje svet oko sebe. Pokušava da sazna do koje granice može da ide. I veoma dobro zna da manipuliše.

Prkos i inat je veoma izraženo tokom druge godine. Vi mu kažete jedno, a ono uradi sasvim drugačije, iako ste poprilično sigurni da Vas je razumelo na pravi način. Ovaj period počinje da liči na „mali pubertet“, iako je Vaše dete još uvek daleko od njega.

Vi ne prepoznajete sebe. Počinjete da vičete i kažnjavate svoje dete. Ono Vas veoma lako može isterati iz takta, onako kako niko do sad to nije uspeo. I shvatate da ste u mnogim situacijama tokom dana nervozni, iako do sad to niste bili, barem ne u tolikoj meri.

Jedna dobra vest: niste sami. Mnogi roditelji čija deca prolaze kroz ovaj razvojni period se žale na identične probleme. Zato, pokušajte da se smirite. Nemojte dozvoliti detetu da Vas do te mere istera iz takta. Na kraju, Vi ste ipak roditelj. Vi ste ti koji morate imati strpljenja, upornosti i smirenosti za svaki problem na koji nailazite u dečijem razvoju.

To ne znači da ćete na svaki problem reagovati isto. Neke ćete rešavati sa lakoćom, dok ćete se oko drugih poprilično namučiti. Vi ste svom detetu ne samo roditelj, nego i učitelj. Pokažite mu da se ništa ne dobija plačem, manipulacijom, vriskom i bacakanjem.

Recimo, ako Vašem detetu kažete da pospremi svoje igračke, budite uporni u tome. Ali, to uradite na smiren način, jer ćete jedino tako naučiti svoje dete da se vikom i raspravom neće ništa postići. Budite uporni u tome. Pokažite mu kako se to radi. Ali, pustite ga da ono samo skloni svoje igračke. Ukoliko ne želi, kaznite ga tako što ćete mu oduzeti nešto što zaista voli. Recimo, ugasite crtani koji gleda i kažite da ćete ponovo upaliti TV kada igračke budu sklonjene.

Razgovarajte sa svojim detetom. Ali, vodite računa kada će to biti. Dvogodišnje dete Vas neće u svakom trenutku slušati nepodeljenom pažnjom. Biće trenutaka kada neće biti raspoloženo za lekcije. Ali, biće trenutaka i kada će upijati svaku Vašu reč. Obično je to tokom neke igre ili šetnje. Pričajte tako da Vas dete može razumeti. Ubacite nešto zanimljivo, recimo, poučnu priču ispričajte dok se igrate sa njegovom omiljenom igračkom. Možete reći: „Vidiš tvoja lutka se sada češlja. I ona voli da bude uredna. Sada ćemo joj oprati zubiće i odvesti kod zubara…“

Isto tako, ovaj period je poznat po mnogim pitanjima koje Vaše dete postavlja. Sasvim je prirodno da je dete radoznalo. Pokušajte da odgovorite na što veći broj pitanja i nemojte davati lažne odgovore.

Probajte da ostanete smireni. Ukoliko Vam je dete zaista živahno, znajte da će i ovaj period uskoro proći. Ali, doći će neka sledeća faza. Zato, informišite se, čitajte odgovarajuću literaturu, posetite radionice namenjene roditeljima… Ponekad izađite sa prijateljicom da napunite baterije. Videćete kako će Vam dete ubrzo nedostajati, bez obzira koliko truda iziskivalo. Jer roditelj voli svoju decu najviše na svetu i nikakva dečija faza to neće promeniti.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor