Da li radite sa svojim bračnim partnerom?

Mnogi parovi rade zajedno. Osim svog slobodnog vremena, imaju i dodatnih osam sati tokom dana. U nekim slučajevima manje, a u nekim više. Međutim, to vreme ne provode tako što se posvećuju jedno drugom, već se posvećuju svom poslu. Koje su pozitivne, a koje negativne strane ovakvog „aranžmana“?

Ukoliko se partneri nalaze u skladnom i kvalitetnom braku, ovo dodatno vreme im može koristiti. Ukoliko to vreme dozvoljava, mogu porazgovarati jedno sa drugim. Te situacije ih mogu dodatno zbližiti.

Imaju više tema za razgovor. Zajedno prolaze kroz celokupnu atmosferu na poslu. Imaju zajedničkih kolega i poznanika. Zbog toga mogu povećati zajednički krug prijatelja i uživati sa njima i nakon radnog vremena.

Međutim, poslovni odnos sa bračnim partnerom može i dodatno „zakuvati čorbu“. S’obzirom da smo različiti i imamo različite kapacitete kojima rešavamo poslovne probleme, može doći i do različitih razmirica.

odnos koji imamo kod kuće, možemo preneti i na posao. Odnosno, ukoliko je jedan od partnera dominantniji, takav odnos može potencirati i na poslu, što se drugom partneru nikako ne sviđa, jer ne može da iznese sve svoje potencijale do kraja.

Nekim bračnim partnerima odgovara vreme koje provedu odvojeno. To ne znači da se oni ne vole ili ne slažu, već samo žele da određeni deo dana budu svoji i samostalni. Nakon radnog vremena se užele jedno drugog, svako prepričava svoj dan i svoje doživljaje. Odvojenost može i poboljšati komunikaciju među partnerima.

Ponekad partneri mogu raditi u istoj firmi ili istoj instituciji, ali se nalaze u različitim sektorima, tako da se i ne viđaju. Spaja ih samo isto radno vreme, te zajedno idu i zajedno se vraćaju sa posla.

Ukoliko ne možemo da odvojimo posao i zadovoljstvo, onda će nam biti zaista teško. Recimo, ukoliko se kod kuće posvađamo sa svojim bračnim partnerom, posao može da trpi. Zbog besa i svih drugih negativnih osećanja, nećemo biti u situaciji da sarađujemo. Negativna osećanja možemo preneti i na svoje kolege, što se svakako ne preporučuje.

Da li će nam goditi ili smetati partnerovo prisustvo na poslu, zavisi od mnogih faktora, a ne samo od kvaliteta braka. Mnogo toga zavisi od našeg karaktera, ličnih afiniteta i ukusa. Kako niko ne bi trpeo, a naročito posao, pokušajte da naučite kako da funkcionišete zajedno. Živimo u zemlji u kojoj nije baš tako lako dati otkaz i promeniti posao.

Ukoliko primetite da Vas određene stvari remete u pravilnom funkcionisanju, razgovarajte sa svojim partnerom. Recite mu tačno šta Vam smeta. Razmenite iskustva. Pronađite rešenje kako ne biste napravili neke ozbiljne propuste na poslovnom planu.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor