ko-ce-vam-cuvati-dete-dok-radite

Ko će Vam čuvati dete dok radite ?

Nakon porođaja, mlade mame skoro godinu dana uživaju sa svojim detetom. Imaju tu sreću, za razliku od tata koji moraju da rade. Ali, tih godinu dana proleti kao tren. Već nakon nekoliko meseci razmišljamo da li će naše dete čuvati baka, dadilja ili će krenuti u jaslice.

Svaka opcija ima svojih prednosti i mana, te je teško odlučiti se. Veoma je važno kome ćemo dati dete u ruke. Mi se moramo vratiti svojim obavezama i moramo imati poverenja u osobu koja će čuvati našeg mališana.

Najbezbolniji izbor je, verovatno, baka. Ona je osoba koja je već provela veliki deo vremena sa detetom. Poznaje njegove navike i čuvaće ga onako kako je i Vas čuvala. Nemate problem sa privikavanjem deteta na novu osobu ili kolektiv. Dete će uživati u bakinoj ukusnoj kuhinji i poslasticama koje sprema sa ljubavlju. U Srbiji je finansijski momenat veoma bitan, pa je baka pravi izbor. Nju nećete plaćati, a ona će uživati u svakom trenutku koji provede sa svojim unukom. Međutim, sa druge strane, baka više nema 20 godina, te joj neke stvari mogu fizički teško pasti. Isto tako, njen unuk joj je sve na svetu, pa zaboravite na strogoću i poštovanje svakog pravila koje ste odredili (čast izuzecima). Bake su izuzetno brižne, te sa tim mogu i preterati.

Ukoliko se odlučite za „baka – servis“, sednite i porazgovarajte. Dogovorite se kako će dete provoditi svoj dan. Na lep način objasnite ono što Vam je važno. Ipak je u pitanju Vaše dete i ništa ne možete prepustiti slučaju. Za pravilan razvoj deteta su izuzetno važni usklađeni vaspitni stilovi.

Dadilja je još jedan mogući izbor. Birate je po preporuci. Možda je čuvala dete Vaših prijateljica ili poznanika, te znate da je uspešna. Poslednjih godina postoji sve veći broj agencija koje se bave ovom uslugom. Možete birati godine, zanimanje, pa čak i deo grada u kojem dadilja živi. Pažljivo prostudirajte sve opcije. Isto kao i sa bakom, razgovarajte o pravilima koje Vaše dete treba poštovati. S’obzirom da je dadilja ipak neko ko se bavi čuvanjem dece i ko od toga živi, verujem da će biti strožija od bake. Negativna strana je, naravno, novac. Morate odvajati veći deo svoje plate kako biste platili dobru dadilju. Dadilja Vam može samo čuvati dete, ali se možete dogovoriti i o dodatnim obavezama, kao što su kuvanje i spremanje stana.

Treća opcija jesu jaslice, odnosno vrtić, ukoliko je dete starije. Prvenstveno morate odlučiti da li će dete ići u državni ili privatni vrtić. Čak i ovde postoje velike razlike. U državnim vrtićima obično ima veći broj dece, ali su deca raspoređena po svom uzrastu. U privatnim vrtićima je, uglavnom, manji broj dece, ali su i sami uzrasti pomešani. Ukoliko je Vaše dete malo, to je dobro. Brže će se razvijati u svakom pogledu, jer uči od starije dece. Ukoliko je Vaše dete starije, ono će biti uzor mlađoj deci.

Vrtići su svakako najbolja opcija kada govorimo o socijalnom razvoju dece. Ona su okružena vršnjacima, dok vaspitači imaju program po kojem rade. Uče se igri, komunikaciji, razmeni. Kad god neko dete malo kasni u razvoju, preporučuje se upis u vrtić, jer će uz drugu decu nadoknaditi sve ono u čemu kasni. Međutim, negativna strana vrtića jesu bolešljiva deca. Ponekad deca više vremena provedu kod kuće, nego u vrtiću. Čim ozdrave i krenu u kolektiv, ponovo se razbole i tako iz početka.

Mnogim roditeljima teško pada to što se deca moraju privikavati na kolektiv, moraju ustajati rano i poštovati sva pravila. Koju ćete odluku doneti zavisi od toga kakvih ste finansijskih mogućnosti i šta Vam je prioritet. Ukoliko Vam dete čuva baka ili dadilja, potrudite se da dete što više posećuje parkove i igrališta, gde će biti u kontaktu sa svojim vršnjacima.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor