humor-u-braku

Koliko je humor važan za kvalitetan brak?

Prebrzo živimo. Pratimo „vrednosti“ koje nam nameće novo doba. Jedva imamo vremena za sebe, svog partnera i decu. Uvek nekud jurimo i žurimo, ne shvatajući da propuštamo ono što je najvažnije. Postoji nekoliko faktora koji su izuzetno važni za kvalitetan i dugoročan brak. Jedan od njih je svakako humor.

Koliko se puta tokom dana obratite svom partneru? Da li su to razgovori koji se isključivo tiču dece, obaveza ili novca? Koliko puta ste sebe uhvatili kako ste se nepotrebno „istresli“ na svog partnera zbog nekog sasvim desetog razloga? S’obzirom na brzinu života i probleme koje svako od nas ima, pretpostavljam da je odgovor na poslednje pitanje: „Mnogo.“

Bez obzira da li ste osoba koja puno ili malo priča, izuzetno je važno da uvedete određenu dozu humora u Vaš svakodnevni život i brak. To ne znači da ćete učiti viceve koje ćete prepričavati svom partneru. Niko od nas nije isti. Svako se šali na svoj način. Svako od nas poseduje neku vrstu humora koja mu odgovara i koja mu je primerena.

Složićete se da je humor neka vrsta spontanosti i da dolazi sam od sebe. Neki parovi prepričavaju zanimljivosti sa posla, drugi vole da se šale jedno sa drugim i zadirkuju svog partnera. Svaki par ima svoju komunikaciju. Bitno je da se ona ne bazira samo na svakodnevnim obavezama i dogovorima.

Niko od nas ne može na silu biti duhovit. Duhoviti smo u društvu koje nam prija, u kojem smo svoji i opušteni. Tako bi trebalo da bude i u braku. Postoje osobine našeg partnera koje su simpatične samo nama. Ovakav pogled proizilazi iz duboke bliskosti i zdrave komunikacije.

Ali, nijedan odnos nije savršen. Nijedan brak nije kvalitetan ukoliko se oba partnera ne trude. Taj trud se izražava kroz svakodnevne sitnice. Nisu u pitanju pokloni. U pitanju je nešto što se nikakvim novcem ne može kupiti. Kvalitetan brak je ispunjen kvalitetnom komunikacijom, razumevanjem, podrškom, bliskošću, pažnjom…I ništa od toga nam ne pada teško. Trudimo se zbog svog partnera do kojeg nam je stalo. Isti takav trud osećamo i sa druge strane.

Pošto je život u nekim situacijama izuzetno težak, potrudite se da budete pozitivni. Iz svake situacije, koliko god ona nepravedna bila, naučite nešto korisno. Kada je Vaš partner zabrinut, pokušajte da ga oraspoložite i nasmejete, pa makar samo i na sekund.

Vodite računa da niko od nas nema identičan smisao za humor. Možda je Vama nešto smešno, dok Vašem partneru nije. Izuzetno je važno da budete svoji i opušteni, ali i da poštujete partnerove želje. Ukoliko mu određeni način šale ne prija, nemojte biti toliko uporni u istom. Bolje je da pronađete ono što prija i jednom i drugom.

Parovi koji se često smeju, imaju mnogo kvalitetniji odnos, ne samo jedno sa drugim, već i sa svojom decom. Uče ih šali, vedrini i pozitivnom načinu razmišljanja. Smisao humora jeste da se opustite i pobegnete od naporne i teške svakodnevnice. Lepo je barem na pola sata dnevno zaboraviti na sve probleme.

Gledajte zajedno komičare i komedije. „Ukradite“ neki fazon. Napravite od toga događaj, koji je rezervisan za određeni dan u nedelji. Kada se posvađate zbog neke sitnice, pokušajte da ubacite smešni komentar. Postoji velika verovatnoća da ćete se nasmejati i zaboraviti na sitnicu zbog koje ste se posvađali. Dopustite sebi da budete detinjasti. Iskren smeh ne bi trebala biti samo dečija privilegija. Dopustite sebi malo „glupiranja“ sa partnerom i svojom decom. Videćete koliko ćete biti veseliji, opušteniji i zdraviji.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor