Šta je „prelazni objekat“

Šta je „prelazni objekat“?

Da li Vaše dete ima medu, lutku ili bilo kakvo ćebence koje nosi svuda sa sobom? Ukoliko se zaboravi kod kuće, dete se ponaša kao da se čitav svet srušio i neće zaboraviti na nju kada mu skrenete pažnju na neku drugu stvar. Ne brinite, niste jedini. Dobar deo dece ima ovu naviku, a psiholozi je zovu „prelazni objekat.“

Obratite pažnju. Kada se dete nalazi u bilo kakvoj novoj situaciji, upoznaje nove drugare na igralištu ili se uspavljuje ono stiska tu igračku jače. Kao što svi mi pomalo imamo tremu u nekim situacijama, tako je imaju i deca. A prelazni objekat im pomaže da prepreku pređu ili da je lakše podnesu.

Prelazni objekat smatramo negativnom pojavom. Mislimo da je dete nezrelo, da ne može da se odvoji od majke ili od kuće. Međutim, to nije slučaj. Dete koje ima nekog medu će se čak lakše upustiti u nove avanture, jer mu igračka predstavlja sigurnost, podršku i utehu.

Kad god nešto ne štima, bila to velika ili mala stvar – meda je tu. Dete uči da se izbori sa negativnim emocijama koje proživljava. To što mu meda ili bilo koja druga igračka po njegovom izboru pomaže – nije ništa loše.

Dete je svesno da „prelazni objekat“ nije mama, niti bilo koji blizak član njegove porodice. Ne živi u nekoj iluziji, veoma je svesno realnosti. Međutim, taj objekat mu pruža svojevrsno zadovoljstvo kojeg ne želi da se odrekne.

Roditelji su zabrinuti, jer dete može da se ponaša kao da je „opsednuto“ prelaznim objektom. Zbog toga žele da ga oduzmu. Kada dete u nečemu pogreši, pa žele da ga kazne, oni mu zabrane druženje sa ovim objektom.

Ovakav pristup je pogrešan. Dete kasnije može pokazati određene teškoće prilikom vezivanja, ukoliko se podrška koju dete ima prerano oduzme. Ne brinite. Dete će je spontano sve manje koristiti. U jednom momentu će biti samo prilikom uspavljivanja, a kasnije ni to.

Prelazni objekat nije cucla čije dugo korišćenje utiče negativno na govor i razvoj. Prelazni objekat je tu kao sigurnost kojoj dete uvek može da se vrati. Mnoga deca imaju svoje mede čak i kada uđu u pubertet, ali ne u onom obliku kao kada su predškolci.

Često se desi da roditelji pokušavaju zameniti prelazni objekat nekom drugom igračkom, jer se skroz iskrzala ili iscepala. Ali, deca koja su toliko vezana za svog medu primećuju čak i kada ga operete, pa drugačije miriše. Morate biti veoma snalažljivi i kreativni kada želite samo da operete ovu igračku.

Vremenom će odnos sa prelaznim objektom ostati samo uspomena o kojoj ćemo rado pričati. Ne zaboravite da je slikate i nemojte je bacati ili poklanjati drugoj deci. Ona će biti prisutna u svakoj priči iz detinjstva. Ne brinite, sa Vašim detetom je sve u redu.

 

O. B.

diplomirani psiholog  i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor