Pomozite detetu da bolje upravlja emocijama

Pomozite detetu da bolje upravlja emocijama

Svaki roditelj je prisustvovao nekom tantrumu svog deteta. Pokušavamo da saznamo zbog čega se ponašaju na određeni način, kako ne mogu da kontrolišu svoje emocije, smatramo da više nisu bebe i imamo veća očekivanja od njih. Međutim, uprkos tome, mnoga deca i dalje burno prikazuju svoja osećanja. Kako im u tome možemo pomoći?

Ako mi nismo u stanju da regulišemo sopstvene emocije, zašto to očekujemo od nezrelog deteta? Ne možete birati trenutak kada će dete nešto naučiti od Vas. Kad god ste zajedno, ono posmatra Vaše reakcije, reči, izraz lica… Zato se potrudite da im date što bolji primer. Budite iskreni i razgovarajte o svemu što ih zanima.

Vodite računa o izražavanju. Otvoreno komunicirajte. Ukoliko ste zbog nečeg tužni, a dete Vas pita šta Vam je – slobodno recite. Naravno, vodite računa o uzrastu i ne opterećujte ga teškim temama, ali slobodno mu možete reći: „Mama je zabrinuta zbog problema na poslu. Ne brini, biću dobro. Prijao bi mi tvoj zagrljaj.“

Isto tako, pomozite im da imenuju svoja osećanja. Na primer, kada primetite da je dete zbog nečeg frustrirano, možete reći: „Vidim da si ljut zato što moraš posklanjati svoje igračke.“ Ili: „Izgledaš veoma srećno zato što si uspeo da složiš te kockice. Jesi li ponosan na sebe?“ Budite uporni. Oni neće naučiti sve emocije preko noći.

Naučite ih da normalizuju svoje emocije. Na primer, kada se posvađaju sa najboljom drugaricom: „Sasvim je u redu da se sada osećaš tužno. Da li bi ti prijao zagrljaj?“ Ukoliko komunicirate na ovaj način dete će biti svesnije svojih emocija i bolje će ih razumeti.

Deci koja su zatvorenija je mnogo teže da izraze svoja osećanja. Tada probajte sa crtežima. Na primer: „Nacrtaj mi kako se sada osećaš? Gde osećaš to osećanje? Pokaži mi.“ Podstaknite ga da priča priče. Veći deo svojih emocija i razmišljanja će projektovati u likove.

Prihvatite njihove emocije. Objasnite im da je u određenim situacijama sasvim prirodno biti ljut, tužan, zabrinut… Ispričajte neki svoj primer i način na koji se Vi nosite sa negativnim emocijama. Na primer, ako je dete ljuto, možete reći: „Sasvim je u redu što si uznemiren, ali ne možeš zbog toga šutirati druge. Možeš ih povrediti.“ Možete predložiti šetnju, odlazak na sladoled, slikanje, maženje… Aktivnost prilagodite detetovom karakteru.

Emocije ne trebamo gušiti ili stavljati pod tepih. Ne učite ih da je loše osetiti ljutnju kada se posvađaju sa svojim bratom ili sestrom. Umesto toga, objasnite im kako da ih pokažu na društveno prihvatljiv način.

Pokažite im tehnike opuštanja: naučite ih neke vežbe disanja, recite im da broje do deset kad god je to moguće… Naučite ih da su oni sami odgovorni za svoje ponašanje pa samim tim i za emocije koje osete. Vežbajte stalno i rezultati ne mogu izostati.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor