organizacija, mogućnost ili prioritet

Organizacija, mogućnost ili prioritet?

Nailazim na brdo nerealnih tekstova o roditeljstvu. U svakom od njih imate tone saveta kako da odmorite, nađete vremena za sebe, odete na vežbanje, budete isfenirane u svakom trenutku. Mnoge žene se osećaju loše, jer ne mogu sve to da postignu.

Moja kosa je najčešće skupljena u punđu. Iskreno, čak i da imam vremena da se isfeniram, kosa mi pada preko lica, toplo mi je, smeta mi kada se igram sa njima. I nekako, na igralištu ili bilo kakvom druženju koje organizujete sa decom, tema frizure nije u prvom planu.

Karmin, kilogram pudera i bilo kakva šminka su, zapravo, višak u igri sa decom. Vi možete biti lepi i uredni, bez tih dodataka. Jednom sam doživela mamu u štiklama na igralištu sa šljunkom i verujte mi, nije mogla opstati ni deset minuta.

Dok su deca mala, jurite za njima i štikle Vam uopšte ne pomažu. Opuštenije ste i bezbednije u nečemu ravnom. Svaka mama će priznati da ne može uraditi brdo stvari uz decu, čak i ako ima ogromnu volju za to.

Na kraju sam shvatila da nije do organizacije. Pokušala sam sve, verujte mi. Ukoliko nemate svoje roditelje u blizini, mamu koja Vam „uleti“ sa skuvanim ručkom, ženu koja Vam pomaže u čišćenju kuće i peglanju – nemate baš mnogo vremena za sebe, zar ne?

Nije do organizacije. Mama male dece može biti sređena kao i sve druge. Međutim, pitanje je sledeće: da li ona ima volje i želje za takvim stvarima u tom trenutku? Da li joj je zaista važno da bude u štiklama dok pokušava da obavi kupovinu sa dvoje male dece?

Da li joj je stalo do isfenirane frizure ako nije spavala noćima ili bi joj u ovom trenutku, zaista prijao mir od deset minuta kako bi popila kafu.

Budimo iskrene, sve je do prioriteta. Ako želim biti sređena, našminkana i isfenirana, provešću mnogo više vremena u kupatilu. Pitanje je da li uopšte to mogu. Nije uvek moguće ostaviti decu da se igraju u tišini, čak i ako su Vam otvorena vrata od kupatila.

Zato, ne slušajte i ne čitajte svakakve savete o lepoti. Mladoj mami koja nema pomoći je ponekad uspeh ako se istušira u određenom momentu. Ima drugih prioriteta. Češće sedi na tepihu i igra se sa decom, češće je sa njima u parku i učestvuje u više aktivnosti.

Zato, budimo realni. Lako je kada imate pomoći sa nekoliko strana, pa čak i jednom ili dva puta nedeljno. Lako je kada Vam roditelji uskoče, pa možete i da odspavate sat vremena poslepodne. Nije svaka mama u istoj poziciji.

Nije do organizacije, već je do prioriteta. Ako nabacite osmeh, bićete lepše od bilo kog crvenog karmina. Uživajte sa svojom decom dok su mala i ne pokušavajte da radite sve kao i pre. Dozvolite sebi da Vam povremeno i kuća bude neuredna. Budite što više sa svojom decom i ne verujte u sve što pročitate.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor