Zavisnost od ekrana? Zaštitite svoju porodicu!

Pokušavamo da držimo decu što dalje od ekrana bilo koje vrste, te ih dajemo na „kašičice“. Pustimo ih da odmore pola sata ili sat uz omiljene crtaće, emisije i video igre. Ljutimo se kada svoje male okice ne mogu da odvoje od televizora.

Međutim, da li je to samo problem dece? Koliko puta su deca nešto pokušala da Vam kažu, a Vama je stigao važan e-mail sa posla? Koliko puta ste prekinuli razgovor sa decom, jer Vas neko zove? Stigla je poruka? Obaveštenje? Reklama? Razmislite koliko puta na dan budemo prekidani u nečemu zbog mobilnih telefona? Da li uživate u toj stalnoj dostupnosti?

Da li se Vaše dete naljuti kada mu kažete da je vreme da završi video igru ili da ugasi kompjuter? Da li jedva čeka da uzme ekran u ruke, a ne uživa u drugim aktivnostima kao ranije? Da li mu je lakše da komunicira putem poruka, poziva, društvenih mreža i aplikacija, nego da ostvari kontakt „lice u lice“?

Ukoliko je odgovor potvrdan, Vaše dete previše vremena provodi za ekranima. Takav način života ozbiljno ugrožava njegovo psihičko zdravlje i razvoj. Roditeljima je mnogo lakše kada imaju malo više vremena za sebe, ali po koju cenu?

Razmislite koliko Vi utičete na to? Da li ste premoreni da se igrate sa njima? Da li je i Vama lakše da odahnete uz društvene mreže? Da li ćete dati svoj telefon detetu na njegovo prvo: „Mama, dosadno mi je.“

Kada su svi članovi porodice na okupu, šta radite? Da li ste svi za svojim telefonima, kompjuterima i televizorima ili razgovarate i družite se? Što više vremena provodite za ekranima, to je manja povezanost među članovima porodice. To sigurno ne želite.

Koliko puta Vaše dete ostane budno do kasnih sati, jer igra video igre? Znate li kako manjak sna utiče na dečiji razvoj, zdravlje, postignuće u školi i ocene? Da li ćete reći: „Ma šta mu može biti ako nastavi sa igrom još jedan sat?“

Niko ne želi da se deca vrate u pećinu i žive bez ovih uređaja. Međutim, možemo ih pametno koristiti umesto što smo njihovi robovi. Odlični su za kontakte sa prijateljima i rođacima koji žive u drugoj državi. Odlični su za istraživanje i učenje novih stvari. Mogu nam olakšati život i skratiti neke korake.

Ali, isto tako, budite svesni svih opasnosti. Ne možete biti nezainteresovani za novu tehnologiju, ukoliko želite da zaštitite svoju decu. Budite u toku sa dešavanjima. Pričajte sa decom o tome šta vole da gledaju, zašto je to dobro ili loše, kako da odgovorite na njihovu radoznalost…

Pratite njihov razvoj i želje. Komunicirajte. Nađite sredinu, naročito u pubertetu i adolescenciji. Pravila moraju postojati. Dozvolite im sve te uređaje, ali u određenoj meri. Vodite računa kakav primer Vi pružate. Svakodnevni razgovori i vreme provedeno sa decom, ne može niko i ništa zameniti.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor