Želimo najbolje svojoj deci, ali taj put nije nimalo lak!

Mnogi faktori utiču na to kakvo će biti naše dete. Pre nego što bilo šta učinimo, moramo razvijati sebe, jer oni prate svaki naš pokret, delo i reč. Svojim primerom pokažite kako se rešava konflikt, kako se reaguje u stresnim situacijama, kako se postupa prema drugima… Ukoliko se ponašate suprotno od onoga što pričate, džabe trošite reči.

Čitate tekstove i priručnike o vaspitanju. Ispratite svaki nov način rada. Slušate šta Vam govore vaspitači, učitelji, psiholozi… Međutim, usporite. Deca su nam različita. Zbog toga nije dobro pratiti samo neka opšta uputstva. Primenjujte ono što odgovara Vašem detetu i što Vi mislite da treba. Kazna će delovati kod jednih, nagrada kod drugih… Procenite šta najviše odgovara Vašem detetu, a zatim se toga držite.

Pokrenite se. Ne možete biti dobra mama ako ste neprestano u pranju veša, sudova, peglanju i brisanju. Koliko god vremena posvetite deci, ne zaboravite da „ukradete“ i malo vremena samo za sebe. Vi niste samo mama, nego ste i osoba koja voli slikanje, vežbanje, posao koji radi, supruga, sestra, drugarica… Napravite ravnotežu u sopstvenom životu.

Ne budite strogi prema sebi. Sa decom doživljavate emocije koje se kreću od najveće sreće do najvećeg razočaranja (ponekad sve to u sat vremena). Ne brinite, niste jedini. Mnogi roditelji se tako osećaju. Dopustite sebi da osetite sve te emocije i razvijajte se zajedno sa decom. Nećete sve odmah znati, ali je važno da ostavite mesta promeni. To što danas ne znate kako da se nosite sa njihovim besom, ne znači da za mesec dana nećete savladati ovu veštinu do savršenstva.

Prepoznajte okidače. Kada smo frustrirani ili pod velikim stresom, to je znak da moramo napraviti pauzu i uočiti okidače koji nas čine toliko nervoznim, tužnim ili ljutim. Ponekad deca uopšte nisu kriva, već smo mi istrošili sve moguće kapacitete koji nam pomažu da preguramo dan.

Ne poredite se sa drugima. Često nam se čini da imamo manje strpljenja nego drugi roditelji. Mislimo da imamo manje vremena. Čini nam se da ne ulažemo koliko i oni. Poruke, pritisak i očekivanja spoljašnjeg sveta mogu napraviti više štete nego koristi. Ne zaboravite da vidite samo delić tuđeg života. Savršenstvo nije cilj. Prilagodite svakodnevnicu svojoj porodici. Povremeno zastanite, napravite pauzu i razmislite šta je najbolje za Vas i Vašu decu.

Naučite da cenite male stvari. Iako jurimo za kućama, stanovima, automobilima, letovanjima i zimovanjima – to nije ono što nas čini srećnima. Obratite pažnju na partnerov pogled ili stisak ruke, dečiji osmeh i zagrljaj kada se vratite sa posla, radost kada sednete na tepih i igrate se sa decom. U svoj ovoj jurnjavi, zaboravili smo da uživamo u nečemu što je zaista važno.

Pričajte o problemima. Ne držite sve u sebi. Razgovarajte sa partnerom ukoliko Vam nešto ne odgovara. Predočite deci kako se trebaju ponašati u određenim situacijama. Nemojte očekivati da se sve podrazumeva. Budite otvoreni i jasni. Budite zadovoljni sobom, jer je to jedan od uslova da budete dobar roditelj.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor