Zaboravili smo da mirišemo cveće

Da, znam, svakodnevnica nije laka. Ne znate gde udarate, brinete stalno. Ponekad ne možete ni da zaspite. Planirate sutrašnji dan. Razmišljate kako ćete platiti onaj račun ili premostiti tekući mesec. Kako ćete stići na onaj sastanak, da li će rezultati biti dobri, šta ako ne ispadne onako kako ste zamislili. Šta ako, šta ako, po glavi prevrćete najgore moguće scenarije…

Život nam donese ozbiljne probleme iz kojih se nije lako podići. To nam niko ne spori. Neke stvari se ne mogu nikad preboleti. Naviknemo samo da živimo sa njima najbolje što umemo. Međutim, postoje stvari koje su sasvim uobičajene, a mi ne možemo da ih „iznesemo“.

Zbog čega je to tako? Pretrpani smo. Ne umemo da odaberemo prioritete. Želimo sve. Mislimo da smo savršeni ili težimo tome. Hoćemo da budemo i lepi, i pametni, i najbolji roditelji, žene, muževi, prijateljice, da stignemo i do frizera i na vežbanje…

Uvek se setim reči starije koleginice: „Zaboravili smo da mirišemo cveće.“ Zaboravili smo da zastanemo, uživamo, vidimo da uvek ima lepih i pozitivnih stvari oko nas. Kada Vam je teško, prihvatite da je to trenutno stanje. Ono će se menjati. Uradite sve što je u Vašoj moći i budite vredni i uporni. Radite na promeni.

Ako ste primetili da previše brinete i da ste se okrenuli samo problemima – promenite to. Uzmite slobodno deset minuta i uživajte u čaju, kafi, omiljenom kolačiću. Da, znam, deca su nemoguća i ne znate gde udarate, ali gledajte kako se igraju, smejte se sa njima, lezite na tepih…

Nazovite svoju prijateljicu, roditelje, poljubite decu, zagrlite muža… Novac i posao jesu važni, ali morate naći svojih pet minuta u kojima ćete znati da uživate. Pri tom, ne mislim na materijalne stvari.

Ako uveče ne možete da zaspite od briga, počnite da se uspavljujete tako što nećete planirati sutrašnji dan. Setite se barem tri lepe stvari koje su se danas dogodile. Pri tom, obratite pažnju i na sitnice. Možda ste pomogli komšiji, našli omiljenu pesmu, napokon pojeli kolač, isfenirali kosu, uspeli da ne budete najstrožija mama, imali više strpljenja za decu…

Možda ste napokon odabrali knjigu koju želite da čitate, napisali ste pesmu, napravili divan ručak… Zašto svi jurimo neke ogromne stvari koje i ne primetimo kada stignemo do njih? Zašto smo zaboravili da budemo pristojni, strpljivi, empatični i kulturni?

Možda ćete napoko reći: „Izvini“. Oprostiti nekom i osetiti teret koji Vam je pao sa grudi. Možda ste odlučili da ćete od danas vežbati,  pešačiti sa drugaricom, izbaciti alkohol ili duvan… Hiljadu je razloga za uživanje, ako to odaberete.

Naravno, ne pričam o tome da budete srećni kada imate ozbiljan problem. Ali, primetila sam da su ljudi nezadovoljni konstantno, čak i ako im je život u manjoj ili većoj ravnoteži… Zbog toga su ordinacije prepune nezadovoljnih klijenata koji traže stručnu pomoć. Počnite od sitnica. Dajte sebi vremena. Videćete ogromnu razliku.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor