Da li žurite sa decom? I šta time dobijate?

U savremenom stresnom i užurbanom životu svi negde kasnimo. Pritisak nam je svakodnevni pratilac. Zbog toga smo nervozni, požurujemo, zaboravljamo, više vičemo i češće se svađamo. Deca uopšte nisu pošteđena.

Jutarnji scenario. Spremamo se za posao. Pre toga, decu treba odvesti u vrtić. Kasnimo. Ne smemo propustiti autobus, trebamo svratiti po neki doručak ili kružiti pola sata autom oko firme, jer parkinga nema. Zbog toga požurujemo decu. Nemamo vremena da sve sami rade svojim tempom. Nemamo vremena da sami navuku hulahopke, vežu pertle, zakopčaju jaknu.

Da li Vaša deca SAMA spremaju svoju sobu? Šire veš? Rade domaći? Lepe sličice? Ili im pomažete tako što ih konstantno ispravljate u svemu? Ako nešto stave na svoje na mesto, ali pomere deset centimetra i iskrive, da li ćete to ispraviti? Da li ćete odlepiti krivo zalepljenu sličicu, jer ona tako ne treba da stoji? Kada (ako) šire veš, sigurno ćete pomeriti i ispraviti, jer su oni samo prebacili preko žice i sušiće se mnogo, mnogo duže…

Da li ste Vi u tom uzrastu sve radili savršeno? Znate li kakve poruke šaljete deci, ako ih konstantno ispravljate u svemu? Shvatiće da ćete Vi sve uraditi i da su se bespotrebno trudila. To je najbolji put za nisko samopouzdanje.

Uopšte nije lako. Naročito ako nemate pomoći. Ali, pokušajte da predvidite situacije koje možete predvideti. Ako znate da Vam se dete teško budi i da je sporo u nekoj aktivnosti, probudite se 15 minuta ranije i bićete smireniji.

Na taj način pomažete detetu. Ono mora pogrešiti i hiljadu puta pre nego što nauči neku aktivnost. Zbog toga negujte njihovu samostalnost i nemojte raditi stvari umesto njih. To je medveđa usluga. Ukoliko dete sve radi samostalno, naučiće da niko neće ispravljati njegove greške i da je samo odgovorno za sve što uradi ili ne uradi.

Pustite ga da mu, ponekad, bude dosadno. Ne trpajte mu ekran u ruke čim napravi tužan izraz lica, jer će dete manipulisati Vama od najranijeg uzrasta. Dosada je dobra, povoljno utiče na njegovu maštu i kreativnost, a samim tim i na celokupan razvoj.

Postavite prioritete. Organizujte se. Dete neće pamtiti ni oprane sudove, ni prebrisan parket. Posvetite mu vreme. To je najbolji način da upoznate njegove potrebe i potencijal. Imajte na umu da ste detetu potrebni sada, na ovaj način. Kada odraste, tražićete to malo pažnje, kao što je ono sada traži od Vas. Mislite o tome.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor