Kako muževi podnose vašu trudnoću?

Trudnoću često nazivaju „drugo stanje“. Pa šta sad to znači? Osim što se u nama razvija jedno maleno biće, žene su stvarno drugačije. Naravno, trudnoća se veoma individualno doživljava. Neke imaju brojne fizičke i psihičke tegobe, dok je druge jedva i osete.

Svi procesi u našem telu su sada prilagođeni za dvoje. I to naravno utiče na nas. Početkom trudnoće nam se stalno spava, moguće su mučnine, koje ne znam iz kog razloga zovu „jutarnje“, jer mogu trajati i po ceo dan. Medicina je napredovala, postoje mnoge analize kojima se proverava razvoj ploda i zdravstveno stanje majke. Međutim, ovaj napredak ima i svojih nedostataka: majke su obično u grču. Kako se bliži sledeći pregled, one se sve više pitaju da li je sve u redu i uglavnom proizvode nepotreban stres. Osim toga, sve buduće mame su opterećene svojom težinom. Često imaju neodoljivu želju za određenom hranom.

Bez obzira na svu lepotu novog života, trudnoća može biti veoma stresan doživljaj. Pa tako najviše stradaju naši dragi muževi, koji su uvek pored nas. Muškarci, takođe, različito doživljavaju ovaj period. Vode računa o svojoj ženi i pokušavaju što više da im ugode. Kupuju nam voće, vitamine, maze stomak, šetaju sa nama. U devetom mesecu kada postanemo ogromne, pomažu nam da uđemo u auto, vezuju pertle i ne dozvoljavaju nam bilo šta da radimo.

Ali, istina je da muškarci zapravo ne razumeju veliki deo problema sa kojima se susrećemo u trudnoći. Zbog toga su i oni uplašeni i pod stresom. Brinu o nama i budućem detetu. Iako Vam to možda neće priznati i oni strepe od svakog pregleda u trudnoći.

No, ono čega se oni najviše „boje“ jesu naše emocionalne reakcije. Promene raspoloženja su nam česte. U jednom trenutku smo srećne i zadovoljne, dok u drugom plačemo bez razloga. Bojimo se da li smo dorasle ovom životnom zadatku, kakve ćemo mame biti, da li ćemo uspeti pravilno da odgajimo naše dete.

Priznaćete, nije ni njima lako. Zbog toga pokušajte što više da razgovarate. Na taj način ćete ih bolje upoznati sa svim problemima sa kojima se suočavate, a njima će biti lakše da razumeju kroz šta prolazite.

Nemojte da paničite. To nije dobro ni za Vas, ni za bebu koju nosite, ni za Vaš odnos sa mužem. Ukoliko imate bilo kakvih strahova, podelite ih sa svojim suprugom i razgovarajte sa Vašim ginekologom. Raspitajte se za neku dobru literaturu, koja će Vam pružiti informacije o tome šta da očekujete u trudnoći. Čitajte je zajedno sa svojim suprugom.

Iako je ženi mnogo teže u trudnoći, nemojte odbacivati svog supruga. On želi da bude uz Vas, samo možda ne zna kako i na koji način. Zbog toga mu otvoreno recite šta želite. Nemojte misliti da se sve podrazumeva. Vaš suprug sigurno nema tu količinu hormona u telu i zaista ne zna kako Vam je, sve dok mu ne kažete. Pravila otvorene i iskrene komunikacije važe u svakom trenutku, bez obzira kroz koji problem prolazite.

Nemojte zaboraviti da i Vaši supruzi prolaze kroz određene strahove. Pitaju se da li će sve biti u redu, kako mogu da pomognu, da li smete da imate seksualne odnose, da li će povrediti bebu ukoliko ih imate, da li ćete imati seksualne odnose nakon porođaja, šta treba da osećaju prema bebi, kako da se postave, da li ćete i dalje imati društveni život, itd…

Zato, budite podrška jedno drugom. Pričajte o svemu. Podelite svoje strahove i razmišljanja. Pohađajte zajedno školu za trudnice. Jednom rečju, budite porodica.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psiho

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor